Klaus nepodepíše zákony, které prohloubí schodek rozpočtu

Prezident Klaus nepodepíše zákony, které by měly zvětšit dluh státu v letošním roce. Schválený deficit je 163 miliard korun. Prezident to dnes řekl v Lánech po schůzce s premiérem Janem Fischerem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oběd v Lánech. Fischer a Klaus s manželkami.

Oběd v Lánech. Fischer a Klaus s manželkami. | Zdroj: ČTK

Oba se shodli na tom, že loňský schodek státního rozpočtu, který dosáhl 192,5 miliardy korun, je hrůzný. Václav Klaus výrazné zlepšení nečeká ani v následujících letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Janota, Doktor a Urban hovořili o státním rozpočtu pořadu Radiofórum.

"Poslední čísla za rok 2009 jsou skutečně hrozivá. Na rok 2010 to není o nic lepší. A koneckonců podobně to bude v následujících letech. Nepodceňujme to, že i první verze státního rozpočtu na rok 2011 bude určitě dělat vláda premiéra Fischera," řekl Klaus.

Předseda ODS Mirek Topolánek, stejně jako ministr financí Eduard Janota, jeho slova vítá. Podle Topolánka je toto rozhodnutí chvályhodné. "Já s tím naprosto souhlasím. Bojím se ale trošku, že populistická část ve sněmovně, která není jen levicová, bude mít tendenci i toto prezidentské veto přehlasovat," podotkl Topolánek.

'Rozhazovačná koalice'

Přestože předseda ODS Klausovo rozhodnutí vítá, je přesvědčen, že prezident nemá takovou sílu, aby zvrátil ,dnešní rozhazovačnou koalici ve sněmovně.'

Ve sněmovně jsou teď návrhy KDU-ČSL, ČSSD a komunistů, které by podle premiéra Jana Fischera prohloubily deficit o dalších třináct až čtrnáct miliard korun. Lidovci chtějí ve sněmovně prosadit návrh na zachování výše mateřské na letošní úrovni.

ČSSD a KSČM prosazují třinácté důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví a proplácení prvních tří dnů nemocenské. Místopředseda ČSSD Zdeněk Šromach tvrdí, že návrhy sociální demokracie deficit státního rozpočtu neovlivní.

Státní rozpočet loni skončil se schodkem přes 192 miliardy korun. Podle ministra financí Eduarda Janoty je to historicky nejvyšší deficit. Největší problém podle něj byl propad daňových příjmů.

Každý by šetřil jinak

Politické strany mají různé návrhy, jak dalšímu prohlubování schodku zabránit. Například ODS by zvýšila schopnost státu vybírat daně, řekl Radiožurnálu poslanec ODS Michal Doktor.

"Zvyšovat břemeno v oblasti přímých daní je hloupost. Je to první prostor, kde jakýmkoli výkyvem ekonomické aktivity státu a soukromých sektorů, okamžitě ztratíte na výběru daní. Je třeba dále přesouvat daňovou zátěž do oblasti spotřebních daní a do oblasti daně z přidané hodnoty," upřesnil Doktor.

ČSSD by hlavně šetřila ve státní správě. "Tam ten prostor je veliký. Mohl bych mluvit o zbytečných výdajích do techniky ministerstva obrany. S vybíráním daní souhlasím. Ale vybírat je tak, aby každý, kdo má daňovou povinnost, aby ji naplnil," řekl poslanec Milan Urban (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl Tomáš Sedláček.

Ekonomové upozorňují na to, že se neobejdeme bez výrazných reforem, například penzijního systému. Snížit dluh veřejných financí se pokusil také například ministr financí Eduard Janota svým balíčkem úsporných opatření.

Podle hlavního makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka to je ale jen krátkodobá záchrana. "On zamezil jakousi liposukcí obezitě. Ale nedonutil daného člověka, který trpí nadváhou, cvičit nebo změnit životní styl. To znamená, že Eduard Janota udělal maximum možného, ale je to jen úprava karoserie. Problém českého rozpočtu je v tom, že je to špatný, zrezivělý a několik let zanedbaný motor," řekl Sedláček.

Blanka Černá, Veronika Malá, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme