Třídění odpadu je v Bruselu od Nového roku povinné

Kdo netřídí domovní odpad, dostane pokutu. Toto pravidlo zatím neplatí u nás. Zavedli je v Bruselu. Přesněji, ve federálním regionu uprostřed Belgie, ve kterém Brusel leží. Od Nového roku se tam musí odpadky třídit na papír, sklo, plasty, plechovky, nápojové kartony a směsný odpad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třídění odpadu je v Bruselu.

Třídění odpadu je v Bruselu. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Speciální kontroloři budou na povinné třídění odpadků dohlížet a za nesprávně rozdělené odpadky mohou také ukládat pokuty.

Dvakrát za týden odvážejí popelářské vozy z bruselských ulic odpadky, které lidé ukládají do plastových pytlů a vynášejí na nároží ulic, nebo ke stromům. Nemohou to být ale pytle ledajaké. Jen ty schválené vládou bruselského regionu a koupené v supermarketech.

Až dosud bylo třídění domovního odpadu dobrovolné. Do žlutého pytle se dával papír a kartony, do modrého plasty, plechovky a povoskované krabice od nápojů a do bílého pytle všechen ostatní odpad. Skleněné lahve se musejí dávat do kontejnerů rozmístěných po ulicích.

Kdo se nechtěl tříděním odpadu obtěžovat, naházel všechno do bílého pytle a vynesl před dům. To ho ovšem už teď může přijít draho. Potvrdil mi ministr pro čistotu města bruselské vlády Emir Kir.

"Samozřejmě bude určité přechodné období, aby si lidé zažili povinnost třídit odpadky. Na správné třídění budou dohlížet speciálně pro to vyčlenění kontroloři. Budou prověřovat, jestli je v pytlích, to co má být, a jestli někdo stále nehází třeba papír nebo plastové obaly do bílého pytle," přiblížil Emir Kir.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka o třídění odpadků v Bruselu.

Brusel bere třídění odpadků velmi vážně. Říkáme tomu analýza odpadků. Kontrolor pytel prohlédne zvenku, pak i zevnitř a když zjistí, komu patří, zahájí postup vůči dotyčné domácnosti. Nejdřív jí hodí do schránky upozornění, že netřídí správně," vysvětlil způsob pátrání po původci špatně roztříděných odpadků ministr. Když se občan nepolepší, nastupuje represivní opatření. "Opravdová pokuta, která může být 62 eura a 50 centů nebo i 625 eur pokud se případy nesprávného třídění opakují," uvedl hrozivá čísla ministr Emir Kir. V přepočtu to dělá přibližně 1600 až 16 tisíc korun.

Nejen pokutami chce Brusel přimět své občany k třídění odpadků. Součástí kampaně jsou i finanční pobídky. Žluté a modré pytle na tříděný odpad budou v obchodech levnější, než ty bílé na zbylé odpadky.

I to by mělo Bruselany motivovat, aby se nad tříděním odpadků víc zamysleli. Vyhlídky na to jsou celkem dobré. Podle průzkumu Podniku pro čistotu města už loni odkládalo skleněné lahve do kontejnerů místo do odpadkových pytlů osmdesát procent Bruselanů. Měli by se tedy rychle naučit třídit i zbytek toho, co u nich doma skončí v koši.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme