Soukromá vzdělávací instituce udělila neexistující titul

Stačí 98 vyučovacích hodin, prohlubovací kurz pro úředníky, dvě písmena před jménem a je z vás doktor. A právě titul Dr., který v Česku neexistuje, získalo podle deníku Mladé fronty Dnes několik absolventů kurzu na soukromé instituci Ústavu práva a právní vědy. Někteří absolventi ho podle listu i užívají. Ústav tyto tituly už neuděluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Akreditaci na kurzy prohlubující vzdělání úředníků udělilo ústavu ministerstvo vnitra. Podle tajemníka akreditační komise ministerstva vnitra Romana Blažka ale v žádosti o udělení akreditace nebyla o titulu žádná zmínka:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o neexistujícím titulu připravila redaktorka Českého rozhlasu Klára Bílá.

"Mám před sebou vzor osvědčení, který předkládali k žádosti, a to vychází z našich vzorů, které jsou na internetu. Ono by to také nešlo, udělování titulů je mimo naši kompetenci."

Vedení ústavu se hájí tím, že uvedený titul nemá nic společného s akademickým titulem podle vysokoškolského zákona. Ústav ho zkrátka uděluje jako jakýsi svůj soukromý titul. Jenže to podle advokáta Jana Černého není možné: "Škola respektive instituce může udělovat tituly, pouze pokud k tomu má oprávnění, které ji opravňuje k vydávání toho konkrétního titulu."

Soukromé ani jiné školy a vzdělávací instituce ani podle předsedkyně Akreditační komise ministerstva školství Vladimíry Dvořákové nemají právo, vymýšlet si svoje tituly: "Titul Dr. u nás neexistuje. Představa, že někomu dávám tento titul, je, jako kdyby vám ho někdo dal v samoobsluze. Je to naprosto nesmyslné a ukazuje to na stav společnosti a titulmánii."

Podle Dvořákové se jedná hlavně o problém etický: "Pokud bych používala titul, který je zde zaveden a je oficiálně mezi našimi tituly, tak by to bylo vnímáno jako podvod. Jestli si budu dávat nějaký podivný titul Velký mág Dvořáková, tak nevím jestli bych za to mohla být stíhána. Je to problematické zejména eticky. To, že právě titul doktor je vnímáno veřejností jako něco, co existuje, ale oficiálně tady takový titul není."

I přesto se ale dnes s takovým titulem můžeme setkat. Mohou ho používat lidé jako zkratku titulu, který se již neuděluje, ale zůstává jeho platnost jako například RSDr.-doktor sociálních věd. Nebo ti, kteří studovali v zahraničí. Za standardní studium na úrovni českého Ph.D. se uděluje například v Německu.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme