Vláda schválila zemědělcům náhrady za povodňové škody

Zemědělci, jejichž hospodaření poškodily loňské povodně, získají náhrady ve výši až padesáti milionů korun. Tuto pomoc odsouhlasila vláda. Jen v zemědělství povodně napáchaly škody za 200 milionů korun. Pojišťovny evidují dokonce škodu v zemědělství 800 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy na Fulnecku (Novojičínsko)

Záplavy na Fulnecku (Novojičínsko) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Podle vicepremiéra Martina Bartáka musí dát k výplatě peněz, jejichž uvolnění už ministerstvo financí schválilo, ještě souhlas Evropská unie. "Jsou to celkově zmíněné škody způsobené povodněmi z minulého roku, není to čistě jen ministerstvo zemědělství," řekl vicepremiér.

Reálná výše kompenzace se bude u každého žadatele k aktuálnímu datu úhrady zpřesňovat. Aby výsledná náhrada nebyla nepřiměřená, budou od celkové částky škody odečteny veškeré prostředky, které poškozený subjekt již obdržel, například pojistné plnění.

Starostka Kunína Dagmar Novosadová připomíná, že pomoc státu je potřebná. "Povodeň nám přidala hodně práce. Kunín patří k těm poškozenějším obcím, máme škody ve výši 110 milionů korun - žádná legrace to není. Vzhledem k tomu, že máme 30 milionů korun dluhů, tak už opravdu končí veškerá zábava a je to jenom o práci," říká.

Loňské červnové povodně byly třetí nejtragičtější v novodobé historii republiky. V celém Česku připravily o život 15 lidí. Po vypuknutí na severu Moravy postupně zasáhly i další regiony, například Zlínský, Jihočeský či Liberecký kraj. Ve všech postižených oblastech způsobily škodu zhruba 8,57 miliardy korun.

F. Tichý, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme