Císař: Současným politikům chybí nadšení představitelů pražského jara

Čestmíru Císařovi, jednomu z hlavních představitelů pražského jara z konce 60.let bylo 90 let. K narozeninám mu popřál také předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Císař, kromě toho, že byl kdysi také diplomat, ale i historik a sociolog, byl letech 1968 až 1969 také předsedou České národní rady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý politik Čestmír Císař

Bývalý politik Čestmír Císař | Foto: Vilém Janouš

V úterý Císař znovu navštívil i jednací sál dolní komory parlamentu. Podle něj cítí sílu místa i dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čestmír Císař vzpomíná nejen na pražské jaro.

"Když jsem sem poprvé vstoupil, tak mě tento sál velice upoutal. Hlavně historickými a kulturními hodnotami. Mám radost, že sněmovna působí právě zde. Ostatně měli bychom si vážit pražských památek, na které je celá Praha bohatá," řekl Císař Rádiu Česku.

Podle vlastních slov Čestmír Císař stále jednání nynějších zákonodárců sleduje. "Dokud mi slouží mozek a mám možnost sledovat aktuální dění, tak sleduji práci zákonodárců. Žiji klasický život českého intelektuála, který se stále zajímá o zdejší politickou scénu. Myslím ale, že se vytratilo určité kouzlo a nadšení z mé doby, tedy z let kolem roku 1968. Dnešním politiků by neškodilo si z této doby něco vzít," míní Císař.

Dědictví z 30. let

Císař byl v roce 1968 dokonce prezidentským kandidáte, Stalo se tak poté, co odstoupil Antonín Novotný. Pro někdejšího předsedu České národní rady to bylo poměrně překvapující.

"Přišla za mnou tehdy delegace SSM s tím, že mne navrhují na prezidenta republiky. Následnictví po Novotném tehdy vyvolalo celonárodní tendenci obsáhnout vícero kandidátů, aby bylo z koho vybírat. Existovala tu řada dalších kandidátů z různých společenských kruhů a politických uskupení. Byli to například Josef Smrkovský, Ota Šik nebo Dubček. S tím jsem se dohodl na podpoře Ludvíka Svobody, kterého navrhoval Svaz bojovníků za svobodu," vzpomněl Císař a dodal:

"Považoval jsem tehdy Svobodu za nejlepšího kandidáta. Vyrostl v Masarykově republice, účastnil se dvou světových válek a měl velice demokratické myšlení. Viděl jsem v něm zkrátka zralého člověka."

Na volbu současného prezidenta Václava Klause nahlíží trochu s údivem. "Podobná situace tu nastala už v třicátých letech, kdy měl být zvolen Beneš. Také tehdy probíhaly podobné zákulisní dohady a nakonec i za přispění komunistů byl zvolen. Trochu mne udivuje, že v tak moderní době se držíme starých principů ze vzpomínaných třicátých let," uzavřel Císař.

Milada Richterová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme