Počet insolventních firem roste, přibývá i osobních bankrotů

Kvůli loňskému hospodářskému propadu stoupl počet bankrotů firem a podnikatelů. Přibylo také osobních bankrotů. Podle údajů společnosti Czech Credit Bureau, která provozuje úvěrové registry, zbankrotovalo téměř 1500 firem, což představuje meziroční nárůst o 42 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Například v roce 2000 a 2001 byl počet bankrotů ještě o zhruba tisícovku vyšší. Co se týče osobních bankrotů, loni jej vyhlásilo dva a půl tisíce Čechů, počet návrhů celkově se blíží čtyřem tisícům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bankrotech mluvili na Rádiu Česko prezident Hospodářské komory Petr Kužel a ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal

Stovky návrhů insolvenčního řízení jsou navíc nevyřízené, počet bankrotů tak bude dál stoupat. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela jde o samozřejmé vyústění ekonomické krize.

"Zasáhla hodně firmy, které už před ní nebyly právě v kondici, ale bohužel i takové, které právě na ní doplatili. Nepříjemné jsou i osobní bankroty, protože to jsou naši zaměstnanci," řekl Kužel.

Velký počet osobních bankrotů je podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala daný kromě dopadů krize také tím, že tento institut v Česku v podstatě začíná.

Nejvíc problémů je s úvěry do 300 tisíc

"Češi si v předkrizovém období zvykli na snadný přístup k půjčkám, byli jsme ve fázi stoupajícího národního produktu, teď je situace horší," uvedl Šmejkal.

Do poradny podle něj chodí nejvíc lidí se spotřebitelskými úvěry. "Nejčastěji jde o úvěry do 300 tisíc, tedy většinou zařízení domácnosti. Máme ale i klienty neschopné splácet hypotéku," dodal Šmejkal.

Igor Maňour, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme