Česku hrozí kvůli Kotvě arbitráž za miliardu

Česku kvůli pražskému obchodnímu domu Kotva hrozí arbitráž za miliardu korun. Náhrady se dožaduje kyperská společnost Forminster Enterprises Limited za to, že jí soud zastavil výkon akcionářských práv v Kotvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční strom před OD Kotva. Ilustrační foto.

Vánoční strom před OD Kotva. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba protistrana tvrdí, že Česká republika porušila dohodu o podpoře a ochraně investic mezi Českem a Kyprem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu obchodního domu Kotva hovořil ekonomický expert ČRo Miroslav Motejlek v pořadu Stalo se dnes

Jakob pro Radiožurnál zdůraznil, že ministerstvo nepovažuje nároky Forminsteru za oprávněné a bude bojovat o to, aby Česko nic platit nemuselo. Na právní zastupování státu v tomto sporu už resort vypsal výběrové řízení.

Teď podle mluvčího běží standardní šestiměsíční lhůta pro jednání a případné smírné řešení. Po jejím uplynutí Forminster může, ale nemusí podat arbitrážní žalobu na Českou republiku. Lhůta vyprší v dubnu.

Forminster Enterprises doposud vyčíslila své nároky na 995 milionů korun. Kyperská společnost se dožaduje náhrady škody za soudní rozhodnutí, které firmě zastavilo výkon akcionářských práv ve společnosti Kotva, jež se přejmenovala na K-T-V invest. Ta už je z rejstříku vymazaná, převzala ji Česká investiční a správcovská.

Akcie pocházejí z vytunelovaných fondů

Ekonomický expert Českého rozhlasu Miroslav Motejlek připomněl, že Forminster Enterprises vlastnila v Kotvě ve druhé polovině 90. let 55 až 56 procent akcií. Případnou arbitráž ale považuje za nereálnou.

"Pokud vím, tak Forminster určitě nezaplatil za tyto akcie tak vysokou částku. Je otázkou jestli vůbec za to zaplatil. Další věc je, jestli arbitráž nevyvolali lidé, kteří na zcizení akcí Kotvy nakonec profitovali," podotkl Motejlek.

Případ Kotvy souvisí s vytunelováním investičních fondů Trend a Mercia. Právě z Trendu byly akcie obchodního domu na kyperskou společnost převedeny. Soudy ale stále řeší, zda šlo o prodej akcií, nebo jen půjčku. Původní akcionáři Trendu přišli údajně o více než miliardu korun.

Kdysi největší obchodní dům v socialistickém Československu od března 2005 vlastní irská investiční a developerská společnost Markland, která za něj zaplatila více než 50 milionů eur.

Martin Hromádka, Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme