Prodej aut vzrostl v Německu díky šrotovnému o čtvrtinu

Šrotovné v Německu zabralo. Prodej aut vloni stoupl o 23 procent, což je nejvíc od roku 1992. Oznámil to Svaz mezinárodních výrobců automobilů. Už v prosinci ale začalo zákazníků ubývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Podle analytika Patria Finance Davida Marka je největším problémem tohoto šrotovného skutečnost, že je to opatření selektivní. "Pomáhá pouze jednomu odvětví, jiným může naopak uškodit, protože pokud si někdo chce koupi automobil, tak často musí omezit jiné nákupy, které by jinak realizoval," řekl Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Patria Finance David Marek v pořadu Stalo se dnes

"Negativní vlivy se ale rozprostřely mezi všechna odvětví, nemusí proto kvůli tomu krachovat například výrobci elektroniky, oděvů nebo kosmetiky," uvedl analytik.

Česko podle Marka šrotovné nezavedlo správně. Je to výhra hlavně kvůli stavu českých veřejných financí.

"Ukázalo se, že fiskální stimul, který byl poskytnutý, byl prakticky na hraně. Větší pomoc si v současné situaci vláda nemůže dovolit. Šrotovné je navíc pomoc kontroverzní, určitě se dají najít lepší řešení, jak ekonomice pomoci," uzavřel Marek.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme