Nový kardiostimulátor pomáhá předejít mrtvici

Pacienti, kteří potřebují kardiostimulátor, mají k dispozici jeho novou a lepší verzi. Dnes ji po implantaci představí lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro pacienty s nemocným srdcem bude nový přístroj výhodnější třeba v tom, že se bude měnit jenom asi jednou za patnáct let. Bude také každých čtyřiadvacet hodin přenášet všechny důležité informace do ordinace.

Podle Libora Kameníka, lékaře kardiologického oddělení interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice, pomáhá nový kardiostimulátor výrazně snížit riziko mrtvice.

"Jinak je rizik celá řada. Ať už je to zhoršení srdeční funkce ve smyslu nižší výkonnosti. Dále nižší zvládnutí běžné fyzické aktivity, na kterou, pokud se reaguje včas, je prognóza lepší," řekl Kameník.

Hlavní přínos ale vidí v prevenci embolických příhod. "A to zvláště cévní příhody mozkové," dodal lékař.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme