Mezi Moskvou a Tbilisi se ani dnes nelétá

V Moskvě i v Tbilisi cestující netrpělivě čekají na obnovení pravidelné letecké linky. Od rusko-gruzínské války loni v létě zůstávají všechna letadla na zemi. Dnes se to mělo změnit. Linka ale v provozu stále není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla ruské společnosti Aeroflot

Letadla ruské společnosti Aeroflot | Foto: www.aeroflot.ru

Každá strana viní ze současné situace tu druhou. První spoje měly původně vyletět už 29. a 30. prosince. Druhý termín byl dnes, ten ale nakonec také padl.

Gruzínci tvrdí, že je to kvůli ruské byrokracii, Moskva naopak obviňuje gruzínské úřady z pomalé reakce. Vystavit potřebná povolení jim údajně trvalo několik dní. Další možnost bude o víkendu.

Ruské ministerstvo dopravy povolilo osmého a devátého ledna gruzínským aeroliniím charterové lety z Tbilisi do Moskvy a také do Petrohradu. Gruzínci ale ještě před několika dny tvrdili, že z Moskvy neobdrželi žádná oficiální povolení. V Rusku jsou navíc desetidenní svátky.

Žádné oficiální kontakty

Zprovoznění letecké linky není jediná novinka, která měla usnadnit obyvatelům obou zemí život. Prezident Dmitrij Medveděv mluvil také o možném obnovení bezvízového styku pro Gruzínce. Moskva navíc ohlásila otevření klíčového silničního hraničního přechodu mezi oběma zeměmi.

Žádné oficiální kontakty se ze strany Moskvy ale neplánují. Ruský prezident výslovně řekl, že nejdřív musí odejít z úřadu gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme