Policie zvažuje toleranci minimální hladiny alkoholu za volantem

Policisté údajně zvažují, že budou u řidičů tolerovat jistou hladinu alkoholu v krvi. Mělo by jít o hodnotu do čtyřiadvaceti setin promile při dechové zkoušce. Podle odborníků není do této úrovně alkohol v těle průkazný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policejní kontrola řidiče

policejní kontrola řidiče | Foto: Policie ČR

Policie nově provádí dechovou zkoušku u všech kontrolovaných řidičů, což silniční hlídky značně zatěžuje. Právě z tohoto důvodu uvažuje podle Lidových novin o toleranci této minimální hladiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přednosta Ústavu soudního lékařství druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Beran v poledních Ozvěnách dne

Přednosta Ústavu soudního lékařství druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Beran si myslí, že by šlo jen o obcházení zákona, který jasně uvádí nulovou toleranci alkoholu.

"Kdo jiný než policisté by měl zákon naplňovat. Problém je v tom, že ty dechové přístroje měří nesprávně. Přístroj je nastaven jen na určitou frekvenci a až 45 procent lidí přichází s tím, že výsledek je rozdílný.

Hladina 0,24 na displeji přístroje tak podle něj nemusí vůbec korespondovat s tím, co má člověk v krvi. Může to být i mnohem víc.

Na druhou stranu považuje Beran hladinu 0,24 promile alkoholu z hlediska bezpečnosti provozu za bezvýznamnou. Jde přibližně o jedno desetistupňové pivo.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme