Plzeňská právnická fakulta odstartovala reorganizaci

Plzeňská práva změní svou strukturu. Rozhodl o tom akademický senát fakulty, který tak podpořil návrh děkana Jiřího Pospíšila. Z dvanácti kateder jich zůstane jen devět, škola počítá i se snížením počtu zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Budova Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Opatření odstartovalo reformu fakulty. Práva tím také řeší nedostatek odborníků pro některá pracoviště a nižší rozpočet o patnáct milionů korun. Z dvanácti kateder zůstane sice jen devět, mezi nimi ale budou nově dvě velké.

Katedry pracovního, obchodního a občanského práva se změní na oddělení na katedrách soukromého práva a civilního procesu. Druhá velká katedra správního práva začlení finanční právo, právo sociálního zabezpečení a právo životního prostředí. Vedení fakulty už chystá výběrová řízení na šéfy nových kateder.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akademický senát právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni schválil návrh zásadní změny fakultní struktury, který předložil děkan Jiří Pospíšil. Ten byl hostem Rádia Česko.

"Změna struktury kateder je v zásadě počátek změn na fakultě. Počítáme s tím, že budou vybráni noví vedoucí kateder, že dojde k určité změně struktury ve vyučujících. Budeme výuku zajišťovat efektivněji s menším počtem vyučujících," přiblížil děkan Jiří Pospíšil. Konkrétní jména zatím nechtěl uvést.

Fakulta trpí přezaměstnaností

Ke snížení počtu úvazků, případně i zaměstnanců dojde podle Pospíšila nejen proto, že fakulta trpí přezaměstnaností, ale také proto, že rozpočet bude o čtvrtinu nižší než v minulých letech.

"Počítám s tím, že dojde snížení počtu úvazků asi tak o čtvrtinu. Zda všichni vyučující z fakulty odejdou, nebo dojde ke změně jejich úvazků, budeme probírat s jednotlivými vedoucími kateder," dodal děkan.

Fakulta by měla upravit strukturu během ledna a února. Posvětit změnu musí ještě senát univerzity, který by se měl sejít ještě v lednu. "Teprve v okamžiku jejich schválení a předpokládám, že tam to bude mít spíše formální charakter, ty změny budou účinné a nastane změna struktury kateder," řekl Pospíšil Rádiu Česko.

Jana Kosová, Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme