Premiér Fischer: Zvážím změny v dozorčích radách, nejen v ČEZ

Premiér Jan Fischer zvažuje změny v dozorčích radách podniků se státní účastí, tak, "aby účast zástupců státu byla efektivní a pro stát skutečně přínosná". Fischer to řekl v rozhovoru pro Rádio Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer v Českém rozhlasu

Jan Fischer v Českém rozhlasu | Foto: Tomáš Adamec

"Změny v dozorčí radě ještě zvážím a mluvím nejenom o ČEZu. Neříkám, že jsem nespokojen, mapuji si ale situaci a hledám co nejefektivnější cestu," dodal premiér.

Podle svých slov dělá vše pro to, aby vláda nebyla ve vztahu k velkým státním a polostátním firmám v defenzivě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Studia Česko byl premiér Jan Fischer.

"Aby vztahy byly standardní, průhledné a racionální. A v tomto smyslu žádám, aby vláda byla o podstatných krocích ČEZu informována. Buď já osobně jako šéf vlády, nebo prostřednictvím zástupců státu dozorčí rady. Na tento typ komunikace jsme si zvykli, zvlášť na počátku toho mého druhé období," poznamenal Fischer v diskusním pořadu Studio Česko.

S generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem prý premiér jednal "ne příliš mnohokrát". "Viděli jsme se v mé pracovně, jednali jsme oficiálně, mám s ním korektní vztahy, podobně jako mám korektní vztahy se všemi šéfy velkých podniků se státní účastní. To znamená, že kontakt vlády na tyto podniky se organizuje především prostřednictvím dozorčích rad," řekl Rádiu Česko Fischer.

Nezvratné rozhodnutí

Rozhodnutí Jana Fischera odejít po splnění "premiérské mise"z politiky, je prý nezvratné. "Boj o moc, stranická politika, ideologie a její dodržování, to je politika, kterou vidíme ve sněmovně. To mě neuchvátilo, to mě neoslovilo, to bych neuměl," poznamenal Fischer.

"Nerad bych skončil tak, aby mě to poté, co bych do politiky vstoupil, semlelo a změnilo tak, abych musel na své hodnoty rezignovat. Kdybych uměl říct, že umím v politice zůstat sám sebou, aby mě nezdeformovala, tak bych možná v politice zůstal. Říct to neumím, takže radši ne. Jestli má někdo pocit, že budu někam kandidovat, někam se připojím, tak to tedy ne," zdůraznil Fischer. S viděním světa profesionálních českých politiků se Fischer neztotožňuje.

"Politici vždy říkají, že myslí na zájem voličů, země, národa. Oni mají své vidění světa, které se mezi nimi velmi liší. Mají za to, že oni jsou nejlepšími reprezentanty a nositeli vůle lidu," řekl Fischer Rádiu Česko.

Pokud by po volbách čeští politici chtěli vyměnit českého eurokomisaře Štefana Füleho například za poraženého z dua Paroubek - Topolánek, považoval by to premiér Fischer za velmi nešťastné.

"Nedovedu si představit nějaké přepřahání. Spoléhám na elementární úsudek a zodpovědnost lidí, kteří se na základě voleb chopí moci, a na to, že se zdrží kroků, které by reputaci této země rozhodně neprospěly," řekl Rádiu Česko Fischer.

Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme