V Ostravě protestovali odpůrci potratů

6. leden 2010

Rušné odpoledne dnes zažili studenti ostravského gymnázia v Porubě. Před jejich školou dnes protestovali odpůrci potratů. Rozmístili tam obrovské cedule s fotkami zkrvavených nenarozených dětí. Učitelům i studentům se kampaň nelíbila. Na místo dorazila policejní hlídka i zástupci radnice.

Před vchodem Wichterleho gymnázia je vidět několik cedulí s reálnými fotkami potratů. Někteří kolemjdoucí to odsuzují, jiní ne.

0:00
/
0:00

U cedulí stojí pětice aktivistů. Jan Vrána vysvětluje, proč si vybrali zrovna toto místo. "Pořádáme to hlavně před středními školami kvůli efektivitě. Ukazujeme realitu, jaká je. Nic nepřibarvujeme. Kdybychom se to snažili udělat nějak, aby tam nebyla třeba krev, budeme v podstatě lhát," říká Vrána.

Oslovení studenti z přítomnosti odpůrců potratů nadšení nejsou. Mnozí pokřikují z oken, často i vulgarismy. "Přijde mi to celkem trapné postavit to přímo před školu. Sice se to asi nejvíce týká mladých lidí, ale dát takové billboardy přímo před školu, mi přijde fakt moc," říká jedna ze studentek.

"Školský zákon v jednom svém ustanovení přímo říká, že máme chránit morální a psychický vývoj dětí. A aby se jedenácti dvanáctileté děti dívaly na takové věci, myslím si, že to není v pořádku," podotýká Antonín Balner, ředitel školy.

Na místo dorazil i zástupce obvodní radnice, místostarosta Petr Jedlička, který aktivistům po krátkém rozhovoru doporučil ukončení akce před školou.

Aktivisté v Ostravě nasbírali už desítky podpisů na petici za zákaz potratů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu