Vězni propuštění z Guantánama znovu bojují proti Američanům

Každý pátý vězeň propuštěný z Guantánama bere znovu do rukou zbraň. Tvrdí to zdroje z Pentagonu citované v amerických médiích. Americká vláda čelí sílícímu politickému tlaku, aby kontroverzní věznici nezavírala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni

Vězni | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Uzavření Guantánama přinese větší riziko útoků na Spojené státy. V zahraničí i doma. Tvrdí to stále hlasitěji kritici prezidenta Baracka Obamy, který v tomto týdnu potvrdil své odhodlání Guantánamo zrušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem věznice Guantánamo přiblížil ve vysílání Rádia Česko zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Nová zpráva Pentagonu, jejíž obsah pronikl do amerických médií, tlak na Bílý dům ještě zvyšuje. Dvacet procent z propuštěných vězňů údajně bere znovu do ruky zbraň a bojuje proti Američanům.

Zastánci práv vězňů takové údaje zpochybňují s tím, že se nedají ověřit. Dvě třetiny Američanů jsou ale i tak podle průzkumů proti tomu, aby se Guantánamo zavřelo.

Mezitím vyšlo najevo, že někteří bývalí vězni z Guantánama mají poměrně významné postavení v odnoži Al-Káidy na Arabském poloostrově. V souvislosti s prosincovým pokusem o pumový útok na americké dopravní letadlo na lince z Amsterodamu do Detroitu se mluví o jemenských radikálech. Prezident Barack Obama proto tento týden pozastavil repatriace zbývajících Jemenců z Guantánama.

"Hlavní důvod toho, proč se mnozí propuštění znovu přidávají k teroristům vidím v tom, že ti nejzarytější radikálové byli propuštěni nakonec. Dlouho je americké vlády nepropouštěly. Postupně Guantanámo opustilo více než 550 vězňů. To byli ale vězni, o nichž si Američané mysleli, že pro ně nepředstavují bezpečnostní riziko. Jednalo se také o lidi, kteří by stěží mohli být postaveni před soud," říká zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák dodává:

"Nyní jsou propouštěni ti nebezpečnější. Důvodem je určitě i zacházení s vězni, které by mohlo být považováno za mučení."

Vít Pohanka, Milan Slezák, Helena Berková, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme