Na jihu Čech se bude jednat o problémech Šumavy

Ministr životního prostředí Jan Dusík se spolu se svými předchůdci Martinem Bursíkem a Ladislavem Mikem sejde s představiteli obcí na jihu Čech. Projednávat by měli hned několik problémů ohledně Národního parku Šumava, mimo jiné boj s kůrovcem a bezzásahové zóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Agentura CzechTourism

"Chceme udělat inventuru toho, co se stalo a podívat se do budoucna, jak dál společně postupovat. Šumava dlouhodobě potřebuje vizi, kam bude dál směřovat. My potom voláme celých 18 let," řekl předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka

Národní park dlouho tvrdil, že kůrovec je pod kontrolou. Hůlka si to ale rozhodně nemyslí. "Je potřeba razantním způsobem jít před kůrovcem, nikoli až za ním. Tedy nekácet už napadené stromy, ze kterých kůrovec vylétá, ale důsledně vyhledávat ty, do kterých kůrovec nalétává a v dostatečném předstihu je likvidovat," uvedl Hůlka.

Předseda Svazu šumavských obcí přivítal zájem politiků o dění na Šumavě. Petici Zachraňme Šumavu podepsal i prezident Václav Klaus, na Šumavu se vypravil expremiér Miloš Zeman a téma kůrovcové kalamity si berou za své i mnozí další politici.

"Nás je tady příliš málo na to, abychom byli dostatečně slyšet. Pokud se o naše problémy nezačne zajímat politická reprezentace, tak vůbec nemáme možnost je úspěšně vyřešit," tvrdí Hůlka.

Igor Maňour, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme