Vystoupení kandidátů na nové eurokomisaře v EP naruší protesty

Slyšení kandidátů na nové eurokomisaře před poslanci Evropského parlamentu naruší příští týden protesty zaměstnanců EP za zvýšení platů, které jim přiznává pracovní řád schválený Radou členských zemí. Napsal to dnes týdeník European Voice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament v Bruselu

Evropský parlament v Bruselu | Foto: Magdaléna Trusinová

Na protestních akcích proti rozhodnutí omezit valorizace platů zaměstnanců evropských institucí se dohodly odborové organizace pracovníků Evropského parlamentu. Chtějí příští pondělí narušit slyšení prvních dvou kandidátů na eurokomisaře - Catherine Ashtonové z Velké Británie a polského kandidáta Janusze Lewandowského.

Protestují proti rozhodnutí, které Rada Unie přijala před Vánocemi. Podle něj se platy zaměstnanců evropských institucí zvýší jen o 1,85. Původně měly vzrůst o necelá 4 procenta , jak stanovují závazná pravidla, která si daly samy členské země. Rada Unie to ale snížila kvůli hospodářské recesi na polovinu.

Na Radu kvůli tomu podala žalobu Evropská komise u Evropského soudního dvora v Lucemburku. Podobný případ už přitom Rada prohrála v roce 1972.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme