Velká část vakcín proti prasečí chřipce může skončit ve spalovnách odpadu

Lékaři často musí zlikvidovat vakcíny proti prasečí chřipce, které nepoužili. V Česku tak můžou končit ve spalovnách odpadu tisíce dávek. Doktorům za to nehrozí žádné sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

"Musel jsem několik dávek vakcíny proti prasečí chřipce zlikvidovat." To přiznalo Radiožurnálu několik lékařů.

Například praktickému lékaři Lubomíru Nečasovi ze Zlína se najednou nepodařilo sezvat deset pacientů, které by mohl očkovat a tak musel ve své ordinaci zlikvidovat dvě dávky z desetidávkového balení, které dostal.

Doktor Nečas pracuje také ve vakcinačním centru krajské Baťovy nemocnice. Tam se podle něj několik dávek musí vyhodit prakticky na konci každého týdne.

"Když nám v pátek odpoledne přijdou dva nebo tři pacienti, tak je musíme očkovat a zbytek z destidávkového balení musíme zlikvidovat. Na konci týdne pak likvidujeme vakcíny minimálně z jednoho balení," uvedl.

Deset dávek vakcíny má totiž po otevření životnost jenom 24 hodin. Ministerstvo zdravotnictví věří, že se lékařům daří deset pacientů najednou zvát. Pokud se ale v ordinaci vakcína vyhodí, nehrozí za to žádná pokuta.

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme