Evropská komise možná navrhne celounijní pravidla pro užívání tělesných skenerů

Evropská komise možná znovu navrhne jednotná pravidla pro používání tělesných skenerů na letištích. Českému rozhlasu to potvrdil odstupující eurokomisař pro dopravu Antonio Tajani. V Bruselu dnes jednají experti na bezpečnost letecké dopravy z několika členských zemí. Zabývají se také otázkou podmínek použití tělesných skenerů pro odbavování cestujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kontrola na letišti

Bezpečnostní kontrola na letišti | Foto: AFP

Nová Evropská komise by mohla podle komisaře Antonia Tajaniho v brzké době předložit nový návrh pravidel používání tělesných skenerů. Potřebuje k tomu ale ujištění o nezávadnosti těchto zařízení. To bude chtít slyšet od odborníků z různých oborů.

"Je riskantní, když jedna země tento prostředek používá a jiné ne. Je vždy lepší mít jeden evropský systém," uvedl Tajani.

Komise už jednotná evropská pravidla pro používání tělesných skenerů navrhla v roce 2008. Loni ale návrh zamítli europoslanci právě s poukazem na možné porušení práva na soukromí občanů. Není totiž například jasné, jak se budou data ze skenerů chránit proti neoprávněnému užití.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme