EU přidělila první kontrakty na družicový navigační systém Galileo

Systém má být obdobou amerického systému GPS. Podle BBC mají zakázky hodnotu více než půl miliardy eur. Kontrakty získaly firmy z Itálie, Německa a Francie. Rozhodla o tom ve výběrovém řízení Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Evropská vesmírná agentura už v červnu podepsala smlouvu s firmou Arianespace, na základě které by měly být spuštěny první čtyři družice systému Galileo. Firma byla jediným zájemcem.

Určení polohy s metrovou přesností

Galileo je prvním společným projektem Evropské unie a Evropské kosmické agentury. Systém Galileo bude využívat stejného principu jako nynější americký systém GPS a ruský GLONASS, se kterými se má vzájemně doplňovat. Potenciálnímu uživateli by měl umožnit určit aktuální polohu s přesností na jeden metr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec Vladimír Remek a Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu České republiky na sídlo evropského Úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem diskutovali na Rádiu Česko

Kompletní systém má obsahovat 30 družic, na oběžné dráze jsou zatím ale pouze dvě. Pro plné spuštění systému jich stačí 18. Evropský navigační systém měl fungovat už letos, ale vzhledem k řadě technických, obchodních i politických problémů bylo jeho spuštění odloženo - dnes se mluví o roce 2014.

Systém za tři a půl miliardy eur měly původně z velké části zaplatit soukromé firmy. Ty ale o projekt neprojevily zájem, obávaly se zejména toho, že projekt nebude ziskový. Nový systém tak zaplatí evropští daňoví poplatníci.

Praha chce ředitelství

V budování systému se chce angažovat i Česká republika, která usiluje o sídlo ředitelství projektu Galileo. Úřad pro dohled nad evropským globálním navigačním družicovým systémem vznikl jako agentura Evropské unie v červenci 2004 a zatím sídlí v Bruselu.

Europoslanec Vladimír Remek ve Světě o druhé Rádia Česko dnešní přidělení kontraktů považuje za významné. "Bylo rozhodnuto, kdo má reálně má šanci dodat satelity, bez kterých systém nemůže fungovat. To je klíčový moment z mého pohledu."

Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu České republiky na sídlo evropského Úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem zase za zajímavé považuje, že zakázku získala i firma OHB, která nepatří k velkým mezinárodním koncernům. "Je to vlastně, malé a střední podnikání v Německu. Akcie firmy jsou v rodinném majetku. Mohl by to být signál pro naše firma, že v tomto sektoru se dá úspěšně podnikat."

Remek považuje termín pro spuštění systému v roce 2014 za reálný. "Odhodlání v novém Evropském parlamentu je. Je nutné hledat cesty, aby bylo i financování."

Podle Dobeše není zpoždění vyvoláno technickým problémem, ale problémem finančním a organizačním. "Termín by mohl být dodržen a možná budeme překvapeni, že to bude i dříve."

Šance Prahy pro umístění administrativně certifikační centrály systému vidí Remek příznivě. "Upřímně řečeno, Evropský parlament v konečné fázi nebude rozhodovat. Je to otázka spíše exekutivy a diplomatické práce."

Kontrakty jdou k podpisu

Vynesení satelitů do kosmu dostala na starosti francouzská firma Arianespace. Za 397 milionů eur je na orbitu dopraví ruské lodě Sojuz. Smlouvy s dodavateli podepíše Evropská kosmická agentura v nejbližších týdnech. Systém Galileo má začít evropské veřejnosti sloužit na počátku roku 2014.

Zatím kolem Země obíhají dvě jeho družice. Letos a napřesrok k nim přibudou další čtyři. Od roku 2012 se mají do vesmíru posílat dvě družice každé tři měsíce. Galileo má značně zpřesnit navigaci nejen v osobních autech, ale také v letectví a lodní dopravě. Má se využívat i pro komerční účely v zemědělství nebo výstavbě.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme