Soud potrestal squattery z Albertova podmínkami a pracemi

Squateři odešli od soudu s podmínkami a tresty obecně prospěšných prací. Obvodní soud pro Prahu 2 tak potrestal patnáctku mladých lidí, kteří loni v září obsadili dům na Albertově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Tři cizince soud vyhostil. Rozsudek zatím není pravomocný. Jedna ze squatterů - Tereza, říká, že v opuštěné budově nechtěli bydlet:

"Soudní líčení bylo, abychom dokázali, že demonstrujeme jakoby ideu sguattingu, že to byla demonstrace, ale i se pokusit svým způsobem legitimizovat sguatting. Naprosto legitimní způsob využívání baráku, které třeba majitel nechává záměrně chátrat, protože mu jde pouze o parcelu, nikoli o dům samotný

Patnácti obžalovaným hrozilo až dvouleté vězení. "Rozumím tomu, že přesvědčení bylo u mnoha z nich demonstrativní. Ale forma, kterou zvolili, odporuje zákonu. Obsazení domu někoho jiného za situace jak to oni prezentovali, to prostě možné není," řekl po vynesení rozsudku soudce Milan Rossi.

Kvůli hlasitým nespokojeným projevům musel Rossi dokonce předčasně ukončit odůvodňování svého rozsudku. Stalo se tak paradoxně ve chvíli, kdy dal soudce squatterům za pravdu v tom, že zářijový policejní zásah proti nim nebyl v pořádku.

Argumentace obhajoby

Novinář Matěj Stropnický ve Stalo se dnes ocenil argumentaci obhajoby:"Squatteři především demonstrativně obsadili dům. Snažili se v rámci svobody slova upozornit na problém, k němuž před tím společnost vyčerpává jiné možnosti, jak na něj upozornit."

Přehrát

00:00 / 00:00

Squatterů se ve Stalo se dnes zastával matěj Stropnický

"Dům chátrá už desítku let a vlastně i Úřad městské části Praha 2 byl neúspěšný ve snaze apelovat na majitele," upozornil Stropnický. Podle jeho názoru měl soud řešit problémy kolem vlastnictví objektu a jehio chátrání.

Na otázku, zda porušování zákona je společensky prosopěšné, Stropnický připomněl, že i za minulého režimu didsdenti některé zákony nedodržovali aprosazobvali tak prostor svobody i pro další občany. "Na squatterech je cenné, že to, jakým způsobem chtějí žít a jak to hlásají pro ostatní, tak také žijí sami."

Incident v září

Squatteři v září na celý den obsadili nevyužívaný dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice na Slupi v Praze, kde kdysi byly parní lázně. Dovnitř a na střechu budovy se dostalo 25 lidí. Policie je vyzývala, aby budovu opustili, ale marně. Vyšel jen jeden člověk - novinář. Ostatní požadovali beztrestnost, na to ale policie nepřistoupila a při zásahu druhý den ráno zadržela všech 24 lidí.

Milan Kopp, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme