Soud přiznal odškodnění za neodsouhlasenou sterilizaci

Pražský Vrchní soud rozhodl, že dvě ženy, které bez výslovného souhlasu podstoupily operativní zákrok, po němž už nemůžou mít děti, by měly dostat odškodnění v řádu statisíců korun. Podstatně větší, než jaké stanovila nižší soudní instance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice

V obou případech prý sice lékaři postupovali v dobré vůli, aby omezili riziko spojené s porodem dalšího dítětem, respektive nebezpečí nádoru. Přesto jedné z žen přiznal soud kompenzaci 200 000 korun, druhé o padesát tisíc méně.

Verdikt, který padl na sklonku minulého roku, ale doručen byl až teď, dnes oznámil David Zahumenský, předseda Ligy lidských práv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ligy lidských práv David Zahumenský rozebral odškodnění v Ozvěnách dne

Lékaři přitom nechtěli pacientky nijak poškodit - operace u nich naopak měla snížit vážná zdravotní rizika. "Zásadní pochybení spočívá v tom, že nenechali pacientky rozhodnout, jakou variantu léčby preferují," zdůraznil v Ozvěnách dne Zahumanský.

Nevyloučil obavy, že k obdobným pochybením už nedojde. "Lékaři se musí naučit, že jejich úlohou je léčit, ale je na pacientovi, aby dával souhlas k zásahům do svého těla. A aby po poučení od zdravotníků vybral alternativu, kterou on považuje za nejlepší. Nikoli, aby někdo jiný rozhodoval o tom, co je pro mne nejlepší," zdůraznil Zahumenský.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme