Obama přijal odpovědnost za selhání bezpečnostních služeb

Americký prezident Barack Obama přijal zodpovědnost za chyby při vánočním pokusu o útok na americké letadlo přistávající v Detroitu. Bezpečnostní služby podle něj selhaly a je třeba jejich práci změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: AFP

Obama opakovaně ve zvláštním projevu k Američanům uvedl, že nešlo o selhání jednotlivců, ale o systémovou chybu.

"Jako prezident nesu zodpovědnost za ochranu národa a spoluobčanů. Když systém selže, je to moje odpovědnost," podotkl americký prezident.

Podle zprávy, kterou připravil jeho bezpečnostní tým, měly zpravodajské služby dostatek informací, aby zabránily pokusu 23letého Nigerijce o útok na letadlo směřující z Amsterodamu do Detroitu, nedokázaly si je ale správně poskládat a na jejich základě jednat.

"Nemůžeme sedět na informacích, které mohou chránit Američany," uvedl mimo jiné Barack Obama. Proto se podle něj musí okamžitě posílit a zlepšit analýza dostupných informací.

Rozšířit se má seznam osob, které nesmějí do letadla směřujícího do Spojených států, přehodnotí se i pravidla pro vydávání amerických víz. Americká vláda kromě toho investuje víc prostředků do bezpečnostních zařízení na letištích.

Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová ještě v tomto týdnu odletí do Španělska na schůzku s partnery z jiných zemí, aby se s nimi dohodla na zpřísnění mezinárodních pravidel v letecké dopravě, které se týkají bezpečnosti.

To vše má podle Obamy přispět k tomu, aby se minimalizovala možnost podobného selhání, k jakému došlo 25. prosince.

Agenti o útočníkovi věděli

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab podle zástupců amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost prošel 25. prosince v Amsterodamu bezpečnostní kontrolou a bez potíží nastoupil do letadla mířícího do Detroitu.

Při přistání se letadlo s téměř 300 lidmi na palubě pokusil vyhodit do povětří pomocí výbušniny ukryté ve spodním prádle. Pokus však selhal a výbušnina začala pouze hořet. Útočníka poté přemohli spolucestující. K činu se později přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al-Káida.

Americkou veřejnost už dříve šokoval fakt, že zpravodajské služby předem o zmíněném Nigerijci věděly. Dokonce měly informace o jeho nástupu do letadla. Původně ho agenti chtěli vyslechnout až po jeho příletu do Detroitu. Nabízí se však logická otázka, proč nebylo možné potenciálního atentátníka zadržet už v Amsterodamu.

Podle komentátorů amerických médií je celý incident doslova fackou daňovým poplatníkům. Od útoků z 11. září 2001 vynakládá vláda Spojených států na boj proti terorismu nemalé finanční a lidské prostředky, navíc současné bezpečnostní opatření na amerických letištích cestujícím pohyb v rámci USA značně ztěžují.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme