Lékaři chtějí změnu pravidel očkování proti pneumokokům

Ministerstvo zdravotnictví chce vyjasnit situaci kolem hrazení očkování proti pneumokokům. Od ledna mohou rodiče nechat zdarma naočkovat děti, narozené v posledních pěti měsících loňského roku. Lékařům ale vadí, že jediným způsobem hrazení očkování je ten, kdy lékaři mají vakcíny sami nakoupit, děti naočkovat a později požádat o proplacení pojišťovnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

očkování

očkování | Foto: očkování

Podle Pavla Noegebauera ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost může nastat situace, kdy na proplacení nebudou mít nárok:

"Zákon říká, že nárok na úhradu je, jestliže jsou aplikovány všechny tři dávky. To znamená první v rozmezí druhého až pátého měsíce věku dítěte a poslední do konce sedmého měsíce. Z různých důvodů může ale dojít k tomu, že se to očkování nestihne. A jak se to potom bude řešit? Znamená to, že pojišťovna řekne, že vakcínu neproplatí a bude požadovat vrácení peněz od lékaře?"

Pediatři proto chtějí, aby vakcínu proti pneumokokům mohli na recept koupit i rodiče. Ministerstvo zdravotnictví nicméně všechny námitky odmítá s tím, že lékaři mají garanci proplacení.

"Máme tu zkušenost u mnoha jiných nepovinných očkování, například žloutenky typu A, klíšťových zánětů mozku. Je celá řada vakcín, kde podobný mechanismus funguje. Nevidíme tedy důvod, proč by to u této vakcíny nemohlo být stejné," diví se Noegebauer.

Václava Marešová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme