Stát trvá na tom, že povinnost platit pojistné nikdy nezanikla

Povinnost plátců sociálního pojistného odvádět tyto platby podle názoru ministerstva práce a sociálních věcí nikdy nezmizela. Ministr Petr Šimerka tak dnes reagoval na požadavky některých firem a samospráv na vrácení pojistného za první pololetí roku 2007.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Organizace žádají vrácení kvůli chybě v zákoně, ze kterého vypadla věta o vyměřovacím základu, ze kterého se pojistné počítá. Státu tak hrozí, že bude muset vracet 100 až 150 miliard korun.

"Povinnost plátců, tedy chcete-li zaměstnavatelů, kontinuálně byla vždy platit pojistné, odvádět pojistné na sociální zabezpečení. Ani v prvním pololetí 2007, ani předtím ani potom, tato povinnost ze zákona nezmizela, zákon ji stanovil zcela jednoznačně, a nezměnilo se na tom nic ani v období prvního pololetí 2007," tvrdí ministr Šimerka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šimerka a Bedřich Danda hovořili o vracení plateb za sociální pojištění v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podle údajů, které dnes sdělil ministr práce a sociálních věcí, k 6. lednu přišlo na správy sociálního zabezpečení 4626 žádostí o vrácení sociálního pojištění v celkové výši 12,5 miliardy korun.

Stát platby dobrovolně vracet nebude

Podstatná část plátců zatím čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Až do chvíle, kdy verdikt padne, pozastavily správy sociálního zabezpečení, kam si organizace podávají své žádosti, jejich vyřizování. Rozsudek se očekává do konce února.

Ministr dnes jednoznačně řekl, že žádostem o vrácení peněz jeho úřad nevyhoví a každý žadatel se bude muset individuálně soudit.

"Představa, že my budeme automaticky vracet peníze, dokonce bez žaloby, to prostě nelze předpokládat. Stát se samozřejmě tomu bude bránit a bude záležet na rozhodnutí soudu," uvedl Šimerka v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů, předpokládá, že firmy teď budou vyčkávat, jak spor dopadne u Nejvyššího správního soudu. Souhlasí ale s tím, aby podnikatelé uplatnili nárok na vrácení pojistného, jestliže stát chyboval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma ve Světě o druhé na Rádiu Česko rozebrala Patricie Polanská

"Principiálně, stát nám nedaruje ani korunu, tak nevím, proč bychom my, pokud se prokáže, že stát pochybil, mu to měli tolerovat," zdůraznil Danda ve vysílání Radiožurnálu.

Chyba prý byla důsledkem legislativní smršti

Podle ministra Šimerky k chybě došlo v roce 2006. Byl to předvolební rok, ve kterém se sešlo až 'příliš mnoho' zákonů, došlo k až příliš velké legislativní smršti. Podle ministra do sněmovny zákony dorazily v pořádku, ale pak v rámci pozměňovacích návrhů a zdvojení norem došlo ke zmatkům a problémům kolem platnosti a účinnosti příslušných norem.

Ministerstvo je přesvědčeno, že normy byly platné, i když nebyly účinné, a navíc podle ministra ze všech ostatních ustanovení příslušného zákona vyplývá, že povinnost platit ani v tom pololetí 2007 nebyla zrušena.

Situaci se nepodařilo napravit ani v rámci takzvaného přílepku, kde zasáhl navíc ještě Ústavní soud, který přílepky k zákonům generálně zrušil.

Premiér chystá schůzku s předsedou Svazu měst a obcí

Premiér Jan Fischer chce o žádostech obcí, aby jim stát vrátil desítky milionů za sociální pojištění, jednat s předsedou Svazu měst a obcí Oldřichem Vlasákem. Téma bude podle Fischera i náplní úterní porady ekonomických ministrů.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už v minulých dnech vyzval sociálně demokratické starosty a hejtmany, aby o vrácení peníze nežádali. Podobně se k situaci staví - podle místopředsedy Petra Nečase - i občanští demokraté.

"Je skutečností, že nakonec toto naruší veřejné rozpočty jako celek. Čili my rozhodně budeme apelovat na komunální představitele Občanské demokratické strany, aby podobné požadavky, na jejichž vznášení mimochodem zatím neexistuje žádný právní nárok ani důvod, nevznášeli," prohlásil Nečas.

Igor Maňour, Marika Táborská, Renáta Prátová, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme