Ministerstvo: Lékaři nebudou platit vakcíny proti pneumokokům ze svého

Lékaři, kteří očkují děti proti pneumokokům, nebudou muset podle ministerstva zdravotnictví platit vakcíny ze svého. Od ledna si musejí vakcíny objednávat u distributorů přímo lékaři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Někteří se obávají, že jim je zdravotní pojišťovny proplatí pozdě nebo vůbec, a budou tak muset na vakcíny doplácet. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven lékařům slibuje, že pojišťovny vakcíny včas proplatí.

"Finanční riziko na straně lékaře je nulové. My nemáme a nebude mít v roce 2010 žádné závazky po lhůtě splatnosti. Lékaři skutečně dostanou vakcíny zaplaceny dřív, než budou muset komukoli cokoli zaplatit. Myslím si, že to nebude problém," ubezpečuje Friedrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořila v souhrnném pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Hana Cabrnochová

Stejného názoru je i náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. "Zdravotní pojišťovny plně hradí každou očkovací látku, kterou lékař použije. Hradí ji nejpozději do třiceti dnů. Každý očkující lékař nakupuje vakcínu za cenu nižší, než mu uhradí zdravotní pojišťovna, a platí vakcínu později, než mu ji pojišťovna zaplatí," vysvětlil Šnajdr.

Od 1. ledna mají rodiče možnost nechat dobrovolně naočkovat děti proti pneumokokům. Týká se to těch, které se narodily po 1. srpnu 2009. Ministerstvo zdravotnictví nabádá rodiče, aby možnosti využili.

Alice Kottová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme