Kocourek: Moderní technologie v Prunéřově by zdražily elektřinu

Pokud by se elektrárna Prunéřov zmodernizovala podle požadavků Greenpeace a Mikronésie, odrazilo by se to na cenách elektřiny. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl předseda dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepelná elektrárna Prunéřov

Tepelná elektrárna Prunéřov | Foto: ČEZ

Ekologická organizace i ostrovní stát v Tichomoří chtějí, aby se při rozšíření Prunéřova použily nejlepší dostupné technologie. ČEZ ale tvrdí, že při omezeném množství uhlí se to nevyplatí.

Těžit se bude 25 let, dalších 15 by technologie neměla využití. Podle Kocourka by se sice emise snížily o dalších 10 procent, náklady by ale byly o 10 miliard vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kocourek o modernizaci Prunéřova

"Když vyplýtváte 10 miliard korun, tak se vám to musí někde projevit. Projevilo by se to pravděpodobně buď v ceně elektřiny, ČEZ by ztratil konkurenceschopnost tímto způsobem, a to si myslím, že je otázka k posouzení, protože podle mě snížení těch emisí lze dosáhnout také mnoha jinými projekty."

"To znamená, je potřeba posuzovat celou tu ekologickou obnovu elektráren v celém kontextu. A my jsme vázáni, jako Česká republika, nějakými závazky vůči Evropské unii a ty splníme," řekl předseda dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek ve vysílání Radiožurnálu.

Marika Táborská, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme