Evropská unie kárá západoafrické Kongo za bojkot svého komisaře

Diplomatická roztržka poznamenala vztahy mezi Evropskou unií a západoafrickým Kongem. Konžské úřady odmítly vydat vstupní vízum eurokomisaři pro humanitární pomoc a rozvoj Karlu de Guchtovi. Evropská komise se za svého člena postavila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Demokratické republiky Kongo

Vlajka Demokratické republiky Kongo

Konžské úřady rozzlobily výroky eurokomisaře Guchta, když před Vánocemi v Evropském parlamentu prohlásil, že v Kongu je dnes zmatek a není tam vlastně osoba, se kterou by měl o rozvojové pomoci jednat.

Kinshasa jeho slova označila za rasistická a odmítla dát Guchtovi vízum k návštěvě země. Vysoká představitelka Evropské unie pro společnou zahraniční politiku Catherine Ashtonová vyzvala konžského velvyslance při Unii, aby počínání své vlády vysvětlil a napsala mu, že Karl de Gucht má plnou důvěru sedmadvacítky.

Za svého kolegu se postavil i předseda Evropské komise José Barroso.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme