Ježek Software ve věci pojistného trvá na svém

Sto miliard korun - tolik by mohl stát zaplatit za omyl v zákoně o sociálním pojištění. Poslanci před téměř čtyřmi lety do zákona nedopatřením nezahrnuli ustanovení o tom, jak platit pojistné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Tento omyl dává plátcům pojistného možnost zažádat o jeho vrácení za první pololetí roku 2007. Podle údajů ministerstva práce k 6. lednu přišlo 4 626 žádostí o vrácení sociálního pojištění v celkové výši 12 a půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Ježek ze společnosti Ježek Software Rádiu Česko vysvětloval důvody svého postupu

Soud už loni v srpnu rozhodl ve prospěch první firmy - společnosti Ježek Software, která chtěla pojistné zpět, a na správách sociálního zabezpečení se teď hromadí žádosti od dalších společností a také od měst a krajů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka je přesvědčen o tom, že ze zákona povinnost platit nikdy nezmizela a upozornil, že celou kauzu vyvolal jediný spor, navíc dosud neuzavřený.

Nejvyšší správní soud by o něm mohl rozhodnout na přelomu ledna - února. Podle ministra také nebude první rozsudek ve sporu s firmou Ježek software precedentním rozhodnutím, podle kterého by se měli řídit ostatní plátci daně. Každý žadatel se bude muset obrátit na soud.

Absence způsobu výpočtu

Tomáš Ježek ze společnosti Ježek Software Rádiu Česko řekl, že povinnost platit pojistné zákon obsahoval i v roce 2007, avšak v zákoně chyběl způsob výpočtu vyměřovacího základu pro výpočet pojistného.

"My jsme jako jediní postupovali přesně v souladu se zákonem a vyměřovací základ nám vyšel vy výši nula korun pojistné pak samozřejmě vyšlo také v nulové výši."

Připomněl, že jeho společnost na chybu upozorňovala ministerstvo už v lednu 2007 i na nedostatečnost řešení pomocí vládního nařízení, které přišlo v únoru.

"Zákonodárci se vědomě rozhodli, že chtějí, aby zákon byl v takové podobě, v jaké byl," poznamenal Ježek. Pokud by soud nakonec rozhodl v neprospěch jeho společnosti, nevyloučil Ježek využití opravných prostředků.

"Od samého počátku není naším cílem připravit stát o miliardy. Šlo nám o to, dojít k jednoznačnému právními názoru, že máme pravdu, že takto se věci dělat nemají. A že když něco v zákoně není, tak to neplatí,"zdůraznil Ježek.

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme