Hizballáh prý získává peníze z prodeje narkotik v Evropě

Libanonské ozbrojené hnutí Hizballáh získává část svého rozpočtu z prodeje narkotik v Evropě. S odvoláním na německou policii to napsal časopis Der Spiegel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát | Foto: Jaromír Janev

Německé úřady v říjnu zatkly dva Libanonce žijící ve Spolkové republice, kteří prý posílali vysoké částky peněz svým rodinám a lidem napojeným na vedení šíitské gerily.

Podle úřadů Libanonci prodávali v Evropě kokain a navíc prošli výcvikovými tábory Hizballáhu. Podezření se prý poprvé objevilo už předloni. Úřady tehdy zadržely na letišti ve Frankfurtu čtveřici Libanonců se skoro devíti milióny eur v hotovosti.

Další statisíce pak policie našla v jejich německém bydlišti. S narkobyznysem spojuje libanonskou organizaci také Izrael. Do židovského státu se drogy často dostávají přes severní hranici a několikrát byli do těchto transakcí zapojeni také izraelští vojáci.

Hizballáh tvrdí, že s těmito obchody nemá nic společného. Izrael ale předpokládá, že jde o snahu islamistů narušit morálku ve znepřátelené zemi.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme