Vlak uvízlý v závěji zastavil provoz na hlavní trati na Slovensko

Celý víkend je v Česku ve znamení vytrvalého sněžení. Na Moravě a ve Slezsku bude i dnes padat déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť, místy hrozí tvorba ledovky. Sníh by měl pozvolna přestat padat k večeru. I v dalších dnech se ale musíme připravit na mrazivé teploty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto na sněhu

Auto na sněhu | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kalamitní stav trvá ve třech okresech Královéhradeckého kraje: na Hradecku, Náchodsku a Rychnovsku. A kromě toho i na Zlínsku. Na silnicích jsou momentálně největší problémy s mrznoucím deštěm.

Vedle sněhu ledovka

Ledovka se tvoří například na příjezdu do Orlických hor. V Královéhradeckém, Jihomoravském a Zlínském kraji zůstávají úplně uzavřené některé silnice třetí třídy. Ve středních Čechách jsou zase problémy s čerstvě napadaným sněhem.

Přívaly sněhu komplikují situaci železnici. Na hlavním tahu na Slovensko v úseku mezi Čadcou a Mosty u Jablunkova byl dopoledne zřejmě na několik hodin přerušen provoz. Kvůli sněhové kalamitě popadaly stromy na trolej a osobní vlak uvízl v závěji. České dráhy připravují náhradní autobusovou dopravu.

Dopravu v tomto úseku České dráhy zajišťují náhradními autobusy. Odpoledne budou autobusy nahrazovat nejenom mezinárodní rychlíky, ale i regionální dopravu. Zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Odborníci na bezpečnost dopravního provozu se shodují na tom, že základním předpokladem bezpečné jízdy ve zhoršených podmínkách je předvídavost a plná koncentrace na řízení.

sněhová fréza | Foto: ČTK

Námraza leckde znemožnila stabilní dodávku elekřiny . Jsou bez ní domácnosti na Židlochovicku, Hustopečsku, Znojemsku, Kyjevsku i Brněnsku. Proud tam kvůli zpřetrhaným vodičům vypadává. Z Jižní Moravy se problémy rozšířily také do Zlínského a Olomouckého kraje.

Zatímco silničářům sníh přidělává práci, lyžaři z něj mají radost. Třeba na běžky mohou vyrazit i tam, kde to běžně není možné. Třeba do okolí Prostějova. Město jim tam totiž po několika letech vlastním sněžným skůtrem upravuje několik lyžařských tras.

Počasí trápí nejen Evropu

Extrémní počasí zuří na většině evropského kontinentu. Tisice letů nabralo zpoždění. V Británii byly kvůli sněhu odloženy zápasy fotbalové premeire league.

V Polsku v okolí Katowic vypadl proud více jak 25 000 domácností. Spadlé stromy zpřetrhaly elektrické vedení a přerušily dodávky proudu i v okolí Říma. V Nizozemí poprvé po několika letech zamrzly místní kanály. Silně sněží v Německu, úřady varují Němce před příchodem mohutného blizzardu.

Silné několikadenní sněžení zasáhlo i severozápad Číny, dnes tam museli evakuovat tisíce lidí, jejichž domy nevydržely nápor sněhu. Situaci komplikovaly výpadky elektřiny a chaotická doprava. Dlouhotrvající studená fronta zasáhla také Mexiko.

Milan Kopp, Tereza Tomášková, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme