Kandidáty na eurokomisaře čeká slyšení u europoslanců

Dnes začne dotazování prvních kandidátů na členy nové Evropské komise. Slyšení eurokomisařů je naplánováno na celý tento týden a také na zasedání parlamentu příští týden ve Štrasburku. Jako první bude palbě otázek, tzv. "grilování", čelit polský kandidát Janusz Lewandowski a britská zástupkyně v komisii Catherine Ashtonová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Slyšení každého kandidáta na komisaře před europoslanci bude trvat 3 hodiny. Po tu dobu musí odpovídat na otázky členů odborného výboru, pod který jimi vedený resort spadá. Poslanci pravděpodobně podrobí Ashtonovou výslechu ohledně jejích dosavadních zkušeností se zahraniční politikou.

Ashtonová má být místopředsedkyní Komise a také vysokou představitelkou Unie pro zahraniční politiku, ačkoliv nikdy nepůsobila v diplomacii ani ve vládě. Byla jen rok eurokomisařkou pro obchod. Vyjednávala tak a uzavírala smlouvy mezi Unií a třetími státy.

Kromě krátké zkušenosti na mezinárodní scéně jí poslanci také mohou vytýkat krajně levicovou minulost. Byla totiž pokladnicí Hnutí za jaderné odzbrojení, které v 70. letech v demonstracích finančně podporovala sovětská KGB.

Otázky na svou politickou minulost může podle parlamentních zdrojů očekávat i český kandidát Štefan Füle, který před europoslance předstoupí zítra.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme