Soud se zabývá návrhem na rozpuštění Dělnické strany

U Nejvyššího správního soudu v Brně začal dlouho očekávaný proces - řízení o vládním návrhu na rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany. O její zrušení se vláda pokouší už podruhé a tento krok je součástí boje proti extremismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

První pokus o rozpuštění Dělnické strany ztroskotal - ministerstvo vnitra totiž nedodalo dostatek podkladů, proč by měla politická strana zaniknout. Tentokrát vláda předkládá soudu mnohem rozsáhlejší podklady. Podle kabinetu obsahují desítky důkazů a rozšířenou argumentaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší správní soud jedná o případném zrušení Dělnické strany už podruhé - poprvé vláda s návrhem neuspěla. Kauzu na Rádiu Česko shrnula redaktorka Helena Berková.

Soudní jednání by mělo trvat čtyři dny, zatím ale není jasné, zda verdikt padne už ve čtvrtek. Ministr vnitra Martin Pecina se domnívá, že ano. "Myslím si, že Nejvyšší správní soud měl materiál s dostatečným předstihem. Pokud budou nějaké nové skutečnosti, které by předložila Dělnická strana, pak je samozřejmě možné očekávat odročení. Ale já si myslím, že všechny důkazy jsou na stole a že soud rozhodne ve čtvrtek," uvedl Pecina.

Kdyby Nejvyšší správní soud nerozhodl o zákazu Dělnické strany, nebyla by to podle ministra vnitra Martina Peciny "žádná tragédie". Neonacisté dostali takový zásah, že v tomto okamžiku jsou jejich hnutí dostatečně oslabena. Nezrušení Dělnické strany by neznamenalo něco dramatického. Ale měli bychom dát jasný signál, že taková hnutí a stany v našem systému nemají místo," řekl Pecina Rádiu Česko.

Při dokazování bude vyslechnuto mnoho svědků, připraveny jsou znalecké posudky, analýzy obsahu webových stránek Dělnické strany a videonahrávky z akcí. Chybět nebudou ani osobní charakteristiky představitelů Dělnické strany, a to proto, že soud se bude zabývat otázkou, co je pouze záležitostí jednotlivců a co strany jako celku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládu u Nejvyššího správního soudu zastupuje advokát Tomáš Sokol. Známý právník byl s Ondřejem Caklem - odoborníkem na extremismus, hostem Ozvěn dne.

Vládu zastupuje advokát Tomáš Sokol, který Českému rozhlasu sdělil, že důkazů je 'docela velký štos'. "Několik set stránek listinných důkazů, citací z různých projevů fotografii, odkazů na různé veřejné zdroje webové stránky a podobně. Samotná žaloba má asi 46 stránek," přiblížil v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Vláda podle něj bude chtít tímto důkazným materiálem prokázat, že Dělnická strana svým jednáním naplnila skutkovou podstatu § 4 shromažďovacího zákona. "Tedy, že jedná v rozporu s Ústavou, že ohrožuje veřejný pořádek a veřejnou mravnost," dodal.

Odborníci: Současný návrh je kvalitnější

Podle odborníků je současný návrh vlády na zrušení Dělnické strany daleko kvalitnější a podrobnější než předchozí zamítnuté podání. Zatímco předchozí návrh měl čtrnáct stran, ten současný jich čítá šestašedesát a důkazy jsou na dalších stovkách papírů a videozáznamech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle odborníka na extremismus z Masarykovy univerzity Miroslava Mareše je poměrně pravděpodobné, že soud rozhodne o rozpuštění Dělnické strany. Řekl to na Rádiu Česko.

"Myslím si, že do jisté míry se snaží vyhovět i podmínkám, které stanovil v předchozím rozsudku Nejvyšší správní soud. Je skutečně mnohem podrobněji zpracován," uvedl na Rádiu Česko odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš.

Materiál odkazuje na konkrétní články z webu, na společné akce členů Dělnické strany s neonacisty, cituje s projevů na shromážděních. Aby to stačilo na zákaz strany, je podle Mareše třeba prokázat, že činnost strany je skutečně nebezpečná pro demokratický systém, že je schopná ohrozit českou demokracii. "A to zhruba v intencích, které stanovila nejen naše judikatura, ale i evropská."

Přehrát

00:00 / 00:00

První den jednání soudu shrnul ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu redaktor ČRo Vladan Dokoupil

V danou chvíli se podle něj bude jednat zejména o to, zda jsou předložené důkazy legální. "A zda je nebezpečí, které představuje Dělnická strana, skutečně takové, aby ospravedlňovalo natolik závažný zásah do ústavních práv, jakým je zákaz politické strany respektive její rozpuštění," uvedl.

Okolí budovy bude během procesu pod dohledem policie. Veřejné projednávání návrhu na zrušení strany potrvá až do čtvrtka.

Veronika Malá, Zuzana Kopuletá, Katarína Brezovská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme