Filmové pobídky přinesou státu miliardy

Zástupci Ministerstva kultury dnes dopoledne členům Evropské komise představí program podpory filmového průmyslu a požádají o jeho schválení. Je to poslední krok k tomu, aby se do Česka vrátili filmaři. Česká republika je poslední vyspělou filmovou zemí v evropském i světovém měřítku, která filmovým producentům nenabízí žádné úlevy za to, že v Česku natočí film a nebo reklamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení filmu Malá pražská Matahára

Natáčení filmu Malá pražská Matahára | Foto: Česká televize, Lucie Zemanová

Roční obrat v celém filmovém průmyslu býval až pětimiliardový, ale v roce 2008 už nedosáhl ani k miliardě. A za tento propad může z velké části absence úlev pro zahraniční filmaře, které oproti Česku postupně zavedla většina evropských států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o filmových pobídkách

"Jedná se o program podpory filmového průmyslu, který je poskytován českým a zahraničním projektům. Jde o formu vratky ve výši dvaceti procent uznatelných nákladů, které jsou utraceny na území České republiky v souvislosti s realizací daného projektu," informuje výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Helena Ulbrichová a dodává:

"V letošním roce je ve státním rozpočtu připravena částka 400 miliónů korun, rádi bychom se dostali na objem filmového průmyslu ve výši pěti miliard, což bylo maximum v roce 2003. Pokud bude v České republice utracena jedna miliarda, ve státní kase se objeví kolem 350 miliónů. V minulých letech kvůli absenci pobídek došlo k propadu o 86 procent filmové výroby."

Přehrát

00:00 / 00:00

O filmových pobídkách mluvila na Radiožurnálu výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Helena Ulbrichová.

Jde o konkurenceschopnost

Země, které tyto pobídky zavedly, už na nich vydělaly. "Chceme jen dorovnat podmínky, aby byla Česká republika ve filmovém průmyslu konkurenceschopná," vysvětluje ředitelka Asociace producentů v audiovizi.

V Česku zatím vláda schválila program, který s pobídkami pro filmaře od prvního ledna letošního roku počítá. Podle pravidel Evropské unie ale tento návrh musí podepsat Evropská komise v Bruselu a to se zatím nestalo. Ludmila Claussová z České filmové komory ujišťuje, že jde jen o formalitu, ale tato formalita se podle zjištění Českého rozhlasu může protáhnout až do jara.

Jak informovala šéfka Odboru médií a audiovize Ministerstva kultury Helena Fraňková, tak Ministerstvo kultury dnes Evropské komisi představí svou koncepci pobídek pro filmaře a bude se zajímat o důvody tohoto zdržení. "Český stát nedává producentům nic předem. Producent tady musí nejdříve peníze utratit, pak až má nárok na takzvanou vratku. A může to být štáb jak českých, tak zahraničních filmařů," dodává Fraňková.

Podle ředitele České filmové komory Petra Mošny na tom státní pokladna tratit nebude a pro zjednodušení uvádí příklad. Z jedné miliardy korun utracené v rámci natáčení v Česku, skončí časem ve státních rozpočtech 320 až 350 milionů korun. "Pokud stát bude vracet filmařům 20 procent, tak stále zůstává 12 procentních bodů pro stát, který by na tom měl vždycky vydělat," říká Petr Mošna

Hvězdné války v Česku

Maďaři vracejí filmařům až 25 procent z utracených nákladů, český model tak patří k těm méně finančně výhodným. Přesto podle zástupců České filmové komory na schválení programu čeká velké množství filmových štábů zejména z Německa, Francie a ze Spojených států.

Například už na podzim režisér George Lucas oznámil, že by chtěl v Česku letos točit seriál Hvězdné války s rozpočtem 150 milionů dolarů, podle zpráv Českého rozhlasu také čeká na schválení pobídek.

"Mohu potvrdit, že producenti chystaného seriálu Hvězdné války, což je obrovský projekt, reálně uvažují o jeho realizaci v České republice. A jde o nemalou investici," uvádí výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Helena Ulbrichová.

Michaela Vetešková, Marek Matlovič, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme