Česko dál bojuje se sněhovou kalamitou

Česko je pod sněhem čtvrtý den. Sníh komplikuje dopravu na silnicích i železnicích, stovky domácností jsou bez proudu. Silničáři ujeli od pátku jen na dálnicích a rychlostních silnicích 156 tisíc kilometrů, vysypali 8 tisíc tun soli a vylili téměř dva miliony litrů solného roztoku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při vytrvalém sněžení komplikoval sníh jízdu po severojižní magistrále nad  Národním muzeem

Při vytrvalém sněžení komplikoval sníh jízdu po severojižní magistrále nad Národním muzeem | Foto: Jan Rosenauer

Stále uzavřené jsou čtyři silnice na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji, některé cesty jsou tam stále průjezdné pouze v jednom jízdním pruhu. A například na jihu Čech se stalo několik nehod, zejména na Táborsku, kde popadaly na silnice stromy.

Bez větších potíží se jezdí na Plzeňsku a na Karlovarsku. Situace se po víkendu uklidnila i na silnicích v Libereckém kraji. V Praze se motoristé setkají s kolonami hlavně na sjezdech z dálnic a také v centru.

Energetici opravují vedení

Kvůli sněhu zůstávají na severu Moravy bez proudu už jen desítky domácností. Dodávka elektřiny je přerušena v Petrovicích u Karviné a v Karviné-Mizerově. Nefunkční zůstává ještě trafostanice v Krmelíně na Frýdecko-Místecku, která dodává elektřinu Severomoravským vodovodům a kanalizacím. Všechny ostatní poruchy se už energetikům podařilo odstranit. Bez proudu byly na severu Moravy původně stovky domácností.

Stovky domácností jsou bez elektřiny v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Nejhorší situace je na Rychnovsku, Dobrušsku, Holicku, Moravskotřebovsku a Svitavsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopravní situaci na Vysočině a na Královéhradecku shrnuli v Ranním Radiožurnálu reportéři Daniel Burda a Martin Pařízek

Velké komplikace zažila železniční doprava. Vlaky se šest hodin nedostaly hlavním tahem na Slovensko. Provoz se tam podařilo obnovit v odpoledních hodinách. V Mostech na Jablunkovsku a na trati mezi Ostravou a Opavou přerušil pád stromu vedení. V Ostravě pak ze stejného důvodu osm hodin nejezdily tramvaje mezi Porubou a Zátiším.

řidička ostravské tramvaje

Kolony tramvají se tvoří v Praze. Důvodem jsou výhybky, které se musí ručně čistit, a to brzdí dopravu. V Opavě zas zkolabovala trolejbusová doprava. Kvůli silné námraze na elektrických drátech se zastavila všechna vozidla. Tamní dopravní podnik musel dočasně zrušit některé linky, protože nemá dostatek náhradních autobusů.

Pražský magistrát také upozorňuje na možnost pádu sněhu a rampouchů ze střech. Zřídil proto i bezplatnou linku, kam mohou lidé hlásit místa, kde by takový pád hrozil. Odpoledne také začaly zdejší technické služby odvážet sníh z centra města do Vltavy.

Sněhové přívaly lámou v hlavním městě rekordy. V Praze Kbelích je nejvíce sněhu od roku 1979 - meteorologové ho tam naměřili 38 centimetrů. To je o pět centimetrů více než před 21 lety. V celkovém průměru nebylo v metropoli více sněhu od roku 1993. Podobná situace je i jinde v republice.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na našem webu.

V Sedlnicích na Novojičínsku se pod tíhou sněhu propadla střecha zemědělského družstva. Nikdo nebyl zraněn. Na místě zasahují hasiči. Nápor sněhu podle nich nevydržela střecha o rozloze zhruba 20 krát 60 metrů. Právě kvůli sněhovým přívalům a střídavému počasí před tímto nebezpečím hasiči varují.

Podle meteorologa Františka Šopka už bude sněžení ustávat a od zítřka minimálně do neděle bude sice oblačno, ale sněžit bude jen místy a slabě. Ale za to bude mrznout.

Nepřízeň počasí i jinde

Přehrát

00:00 / 00:00

O sněhové kalamitě mluvil na Rádiu Česko meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Jane Šrámek

Husté sněžení a prudké poryvy větru ochromily život taky na severovýchodě Německa. V jednom z okresů museli dokonce vyhlásit stav ohrožení. Velmi napjatá je taky situace na ostrovech v Baltském moři, hlavně na Fehmarnu.

Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem museli o víkendu zrušit na 350 letů, což tam už léta nepamatují.

Velmi složitá byla situace v Británii a Francii. Některé oblasti vysoké závěje odřízly od světa. Jiné kouty evropského kontinentu zas postihly lijáky a hrozí povodně. Tuhé mrazy a sníh trápily i Ameriku a části Asie.

Milan Kopp, Igor Maňour, Renáta Prátová, Věra Pfeifferová, Kateřina Causidisová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme