Rabíni protestují proti zavádění tělesných skenerů

Zavádění tělesných skenerů, které mají zabránit proniknutí teroristů na paluby letadel, vadí židovským duchovním. Upozorňují na to izraelská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha. Ilustrační foto.

Letiště Praha. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Rabíni protestují, že tyto přístroje naruší cudnost nábožensky založených židovek. Izrael skenery také používá, ale pouze pro lidi přicházející z palestinského pásma Gazy.

Skenery ukazují předměty ukryté pod oděvem pasažéra. Obsluze se ale cestující na monitoru zobrazí skoro jako nahý a právě to vadí sdružení evropských rabínů. Ti jako kompromis navrhují, aby cestují ženy směly na obrazovce prohlížet zase jenom ženy.

O skenerech uvažuje řada zemí poté, co se v prosinci nigerijský pasažér pokusil vyhodit do povětří americké letadlo na lince z Amsterdamu do Detroitu. Několik zemí se pak rozhodlo instalovat na svých letištích tělesné skenery k odbavování cestujících do Spojených států.

Evropská unie zatím svůj názor teprve formuluje a jednotná není ani česká vláda. Ministr vnitra Martin Pecina ale prohlásil, že zavedení skenerů podporuje. V první fázi je chce nasadit na lety do Spojených států a právě do Izraele.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme