Mirek Zapletal je po operaci páteře

10. leden 2010

Úspěšnou operaci zlomeného obratle má za sebou v chilském Santiagu do Chile český pilot na rallye Dakar Miroslav Zapletal. Zranění si odnesl z těžké havárie v šesté etapě, když jeho vůz ve vysoké rychlosti spadl do velké díry, která nebyla do poslední chvíle vidět.

Reportér Jan Říha si o okamžicích před a po nehodě povídal při včerejším volném dni s Tomášem Ouředníčkem, navigátorem Miroslava Zapletala.

"Jeli jsme poměrně rychle. Byla to pouštní planina s mnoha nerovnostmi, ale i přesto se dalo jet rychle. Za přejezdem jednoho horizontu byla schována díra o průměru zhruba tři metry, do které auto spadlo. Ve vysoké rychlosti narazilo do protější stěny díry a naštěstí se od přední nápravy, která se na straně spolujezdce zcela utrhla, odrazilo a skočilo asi 15 metrů. Po dopadu se ihned zastavilo. Náraz byl však tak obrovský, že Mirkovi praskla páteř. Já mám jen naražená záda."

Už jste si prohlížel video z oné nešťastné události, na kterém je jednoznačně vidět, že se to vůbec nedalo předpokládat.

"Rozhodně to není jezdecká chyba, ani chyba v roadbooku. Prostě jedna velká díra, která se nedala očekávat. Nikde v okolí, ani do té doby v průběhu rychlostní zkoušky, jsme se s ničím podobným nesetkali. To byla obrovská smůla."

Tomáš Ouředníček čeká na zprávy o operaci Miroslava Zapletala

Málokdo si dokáže představit první chvilky po nehodě. Popište nám, jak to probíhalo.

"Zjistil jsem, že se můžu hýbat, tak jsem se pokusil Mirka vytáhnout ven, což se mi povedlo a Mirek si lehnul vedle auta na zem. Za námi hned zastavil kamión, který přivolal prostřednictvím IriTracku pomoc. Po několika minutách přistál první vrtulník, ve kterém byl ředitel závodu. Byl zřejmě nejblíže. Začali tedy Mirkovi dávat první pomoc a snažili se ho stabilizovat," popisuje Tomáš Ouředníček a pokračuje:

"Potom přistál vrtulník se zdravotníky. Ti rozstřihli Mirkovi kombinézu, nasadili kapačku a pokoušeli se zjistit, co mu vlastně je. Mirek byl převezen do zdravotnického centra v bivaku v Antofagastě a poté do kliniky v nejbližším městě, kde podstoupil další lékařskou prohlídku. Tam lékaři řekli, že operaci lze provést pouze na speciální klinice v Santiagu de Chile."

Za jak dlouho přistál na místě nehody vrtulník?

"Poměrně rychle. Připadalo mi to jako pět minut, ale bylo to asi deset minut. Nejprve přiletěl první vrtulník s ředitelem závodu a po pěti minutách druhý se zdravotníky. Po organizační stránce je závod perfektně zajištěn. Zdravotník doprovázel Mirka i na cestě na kliniku, takže máme neustále čerstvé informace. Lékař mě ujistil, že Mirek nemá poškozené žádné vnitřní orgány a že by se měl vyhnout veškerým neurologickým problémům. Je pouze nutný chirurgický zákrok. Když se povede, zranění by nemělo zanechat žádné následky," říká Tomáš Ouředníček.

autor: jař
Spustit audio