Pecina: Nezrušení Dělnické strany by nebylo tragedií

I kdyby Nejvyšší správní soud nerozhodl o zákazu krajně pravicové Dělnické strany, nebyla by to podle ministra vnitra Martina Peciny "žádná tragédie".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Pecina

Martin Pecina | Foto: Tomáš Adamec

"Neonacisté dostali takový zásah, že v tomto okamžiku jsou jejich hnutí dostatečně oslabena. Nezrušení Dělnické strany by neznamenalo něco dramatického. Ale měli bychom dát jasný signál, že taková hnutí a stany v našem systému nemají místo. Ale pokud se to nepodaří, nebude to žádná tragédie," řekl Pecina Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

NSS v Brně rozhoduje o návrhu vlády zakázat Dělnickou stranu. Na lince je dborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš.

O návrhu vlády zakázat Dělnickou stranu začne rozhodovat Nejvyšší správní soud v Brně dnes. Je to už druhý pokus, stejný soud už jednou vládní podání zamítl. Martin Pecina očekává, že soud rozhodne ve čtvrtek.

"Nejvyšší správní soud měl materiál s dostatečným předstihem. Pokud budou nějaké nové skutečnosti, které by předložila Dělnická strana, pak je samozřejmě možné očekávat odročení. Ale já si to nemyslím, myslím si, že všechny důkazy jsou na stole a že Nejvyšší správní soud rozhodne ve čtvrtek," odhaduje Pecina.

Odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš ve vysílání Rádiu Česko odhadl pravděpodobnost rozpuštění Dělnické strany poměrem 60:40 pro zrušení krajně pravicové partaje.

"Skutečně se musí prokázat, že strana nějakým způsobem věděla, či se nedostatečně distancovala od násilných aktivit typu událostí v Janově či Přerově. Pokud se to prokáže, domnívám se, že návrh na zákaz je opodstatněný," myslí si Mareše.

I rozpuštěná strana by mohla do voleb

Nesouhlasí ale s názorem ministra Pecinou, že by i případné nerozpuštění Dělnické strany vlastně mnoho neznamenalo. "Pokud by se vládě nepodařilo přesvědčit o legalitě a pravdivosti svých důkazů, mohlo by to dát Dělnické straně vítr do plachet. Myslím, že dokážou najít i právní kroky, aby se dokázali se zákazem vypořádat, třeba založit novou stranu," řekl Rádiu Česko Mareš.

I kdyby Dělnická strana byla rozpuštěna, mohla by podle Mareše stále kandidovat v parlamentních volbách. "Strana se může odvolat k Ústavnímu soudu, a to má odkladný účinek. Takže si lze představit, že i když by strana byla rozpuštěna, mohla by kandidovat ve volbách. Ale zatím nelze očekávat žádný masivní nárůst voličských hlasů pro Dělnickou stranu, ať už soud dopadne jakkoli," říká Mareš.

Soud má podle něj hlavně symbolický účinek. "Ukáže, kde jsou hranice toho, jaká strana může v českém systému působit. A ukazuje, jakou toleranci chce české právo vykazovat vůči subjektům, které jsou potenciálním ohrožením demokracie," dodává Mareš.

POSLECHNĚTE SI:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem vnitra Martinem Pecinou

Marián Vojtek, Martina Mašková, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme