Korálové útesy jsou kolébkou života

Na korálových útesech zřejmě vzniklo víc nových druhů živočichů než v celém zbytku oceánů. Takový závěr vyplynul ze studie více než 6000 fosilních druhů mořských bezobratlých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korálový útes

Korálový útes | Foto: NASA

Korálové útesy jsou jako ohniska biodiverzity známé už dlouho. Od 70. let minulého století si ale vědci pokládají zásadní otázku: je zdejší druhové bohatství důsledkem toho, že zde vznikalo velké množství živočichů? Nebo je to proto, že útesy nabízely výhodné životní podmínky a lákaly k sobě emigranty z jiných ekosystémů, především mělkých pobřežních vod?

Němečtí paleontologové prostudovali původ 6615 rodů trilobitů, měkkýšů, korýšů, korálů a dalších bezobratlých živočichů, z nichž nejstarší vznikly v době takzvané kambrijské exploze před 540 miliony let. Zjistili, že z útesů a jejich bezprostředního okolí pochází 1426 studovaných rodů živočichů, což je asi o polovinu víc, než kolik si mohou připsat mělké pobřežní vody. Korálové útesy navíc během evoluce zvyšovaly diverzitu dalších ekosystémů, protože většina druhů, které na útesech vznikly, se časem vydala osidlovat nová prostředí.

korálové útesy | Foto: Hana Hikelová

Proč jsou právě korálové útesy podmořskými kolébkami života, zatím není zcela jasné. Logickým důvodem by byla jejich složitá třídimenzionální struktura, která vytváří značné množství ekologických nik, dokáže uživit ohromné množství organismů a zároveň staví bariéry mezi jednotlivé populace. Diverzitu také mohla podporovat zranitelnost korálových ekosystémů - vysoké tempo vymírání usnadňuje vznik nových druhů.

Zdroj: Science, New Scientist

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme