Nejstarší hebrejský text

Keramický střep z údolí Elah se stal nejstarším známým dokladem existence písemné hebrejštiny, který o víc než 800 let překonal svitky od Mrtvého moře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keramický střep z údolí Elah - nejstarší známý doklad existence písemné hebrejštiny

Keramický střep z údolí Elah - nejstarší známý doklad existence písemné hebrejštiny | Foto: University of Haifa

V údolí Elah, které se nachází jižně od Jeruzaléma, podle legendy bojoval David s obrem Goliášem. Nedaleko údolí se také nacházejí zbytky pevnosti Elah (Khirbet Qeiyafa), kde provádějí vykopávky izraelští archeologové. Před rokem a půl zde objevili popsaný keramický střep lichoběžníkovitého tvaru o rozměrech 15 x 16,5 centimetru. Střep pochází z doby krále Davida, tzn. z 10. století před naším letopočtem. Otázkou ale zůstávalo, jestli je text nápisu vyrytého do keramiky v hebrejštině, nebo v některém z místních jazyků.

Nápis rozluštil profesor Gershon Galil z Oddělení biblických studí na Univerzitě v Haifě. Text je podle něj psaný hebrejštinou a představuje jakýsi sociální apel, který hlásá, jak by se společnost měla chovat k otrokům, vdovám a sirotkům. Obsahuje jak hebrejská slova, která se v jiných místních jazycích vyskytovala jen vzácně, tak výrazy (například "almanah" neboli vdova), které jsou specifické pouze pro hebrejštinu. Také kontext celého nápisu, který se podobá některým biblickým textům, podle profesora Galila odpovídá spíš hebrejské společnosti než jiným kulturám ze stejného období.

Ostrakon (střep hliněné nádoby) s nejstarším hebrejsky psaným textem | Foto: Gabi Leron

Zdroj: Universtity of Haifa

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme