Lékárníci se přou s ústavem léčiv o vakcínu proti pneumokoům

Česká lékárnická komora se kvůli očkování proti pneumokokům dostala do sporu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbramská nemocnice získala titul "Nemocnice přátelská dětem"

Příbramská nemocnice získala titul "Nemocnice přátelská dětem" | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Tvrdí, že kvůli jeho chybě nelze toto očkování, které má být od ledna zdarma, hradit ze zdravotního pojištění.

Ústav podle komory prý nevedl správní řízení o stanovení úhrad pro dvě vakcíny Synflorix a Prevenar, což je podmínkou pro zařazení očkovacích látek do seznamu hrazených přípravků.

Ředitel ústavu Martin Beneš to ale odmítá. Českému rozhlasu řekl, že u těchto přípravků úhradu ze zdravotního pojištění nestanovuje ústav, ale je dána přímo zákonem:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš

"Vakcíny Prevenar a Synflorix jsou od 1. ledna 2010 hrazeny u dětí ze zákona. Rodiče se nemusí bát, že by dítěti tyto vakcíny nebyly poskytnuty bez úhrady ze zdravotního pojištění," řekl Beneš.

"Státní ústav pro kontrolu léčiv postupoval v souladu s platnou legislativou. Česká lékárnická komora se projevila jako organizace, která nezná zákon," uzavřel ředitel Ústavu pro kontrolu léčiv.

Podle zákona je očkování oběma vakcinami hrazeno tehdy, pokud bylo očkování zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku dítěte a pokud 3 dávky očkovací látky byly aplikovány do sedmého měsíce jeho věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce věku.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme