Česká města se vypořádávají se sněhovou nadílkou

Mrazivé počasí by v Česku mělo vydržet až do konce týdne. Sněžit by už ale - kromě středy - nemělo. Taková je předpověď meteorologů. Pozor by si po ránu měli dát hlavně řidiči. Noční teploty totiž mohou dosahovat až -16 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václavské náměstí pod sněhovou pokrývkou

Václavské náměstí pod sněhovou pokrývkou | Foto: Tomáš Adamec

Ani nejvyšší denní teploty by se neměly vyšplhat nad nulu, napadaný sníh se tak zřejmě udrží. Od pátku ho napadlo od 10 centimetrů do půl metru.

V Praze pomáhají úředníci

Více než 700 zaměstnanců pražského magistrátu a městských institucí dnes pomáhá odklízet sníh v ulicích.

Metropole se potýká s největším množstvím sněhu za posledních 30 let. V ulicích ho leží přes 30 centimetrů.

I proto krizový štáb rozhodl podle náměstka primátora Rudolfa Blažka o mimořádné brigádě, "která bude souviset s dočišťováním komunikací," uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek a dodal:

"Samozřejmě především chodníků, ale budou se zaměřovat i na přechody tak, aby ruční práci pomohli těm zhruba 1050 zaměstnancům, kteří pracují ve prospěch Technické správy komunikací."

"Jedná se konkrétně o 200 zaměstnanců magistrátu, 200 zaměstnanců městské policie, týká se to 50 zaměstnanců Správy služeb hlavního města Prahy a cca 150 zaměstnanců dopravního podniku," vypočítává Blažek.

Ulice metropole mají být průjezdné

Dnes ráno by podle slibů krizového štábu měly být průjezdné všechny silnice v Praze tak, aby jimi mohla jezdit městská hromadná doprava, policie, záchranka a hasiči.

Při vytrvalém sněžení komplikoval sníh jízdu po severojižní magistrále nad Národním muzeem | Foto: Jan Rosenauer

Dopravní podnik podle jeho generálního ředitele Martina Dvořáka pracuje na odklízení sněhu z křižovatek tramvajových kolejí.

"Nejen dispečerské vozy a dispečeři, ale i 50 zaměstnanců centrálního dispečinku si navléklo žluté vesty a vyrazilo do terénu na klíčové body, a tam průběžně čistí výhybky tak, aby byla zachována plynulost tramvajového provozu,"

Kvůli zanášení výhybek se zpožďovaly některé spoje až o desítky minut.

Sníh se rozpouští ve Vltavě

Praha začala odvážet sníh z centra města do Vltavy. Chce tím zajistit průjezdnost silnic pro záchranáře, bezpečnostní složky i zásobování.

Sníh se do Vltavy shazuje z náplavky u nemocnice Na Františku. Praha není na podobnou kalamitu zvyklá, například ve Kbelích je více sněhu než na Šumavě.

Technická správa komunikací ho proto musí rozpouštět ve Vltavě. V řece zatím mizí sníh z Václavské a Staroměstského náměstí, stejně jako z Celetné nebo Klárova.

Nikdo zatím neví, kolik sněhu bude muset Vltava pojmout ani jak dlouho úklidové práce potrvají.

Odvolaní kalamity na Královéhradecku?

Silničáři budou i dnes pracovat na odstraňování následků sněhové kalamity. Do terénu tak opět vyjedou pluhy a na řadě míst dostanou slovo i bagry. To je například případ Hradce Králové.

Cestáři v Hradci Králové budou projíždět například další ulice v okrajových částech města.

Sněhová kalamita v Královéhradeckém kraji | Foto: Martin Pařízek

"Podle klimatických podmínek a podle informací z hydrometeorologického ústavu, že se blíží silný mráz, to znamená, že práce spojené s úklidem sněhu je třeba co nejdříve provést, protože potom, jakmile sníh zamrzne, bude se těžko dostávat z komunikací," říká za Technické služby Hradce Králové Tomáš Pospíšil.

V terénu budou i čety na úklid chodníků a pracovat se bude i na odvozu sněhu z náměstí a dalších míst. V Hradci Králové totiž v posledních dnech napadlo až půl metru sněhu.

"Počítáme, že minimálně do konce týdne se budou provádět činnosti spojené se zimou," doplnil Pospíšil.

Dnes by se v kraji také mělo jednat o odvolání kalamitního stavu pro okresy Hradec králové, Rychnov nad Kněžnou a Náchod.

Uzavírky v Kutné Hoře

Centrum Kutné Hory je stále pod sněhem. Uklidit úzké historické ulice těžkou technikou je totiž velký problém. Proto dnes musí řidiči počítat s tím, že se do některých částí města nemusí vůbec dostat.

V Kutné Hoře napadlo během víkendu a pondělka až půl metru sněhu. Ruční úklid proto tentokrát nestačí a do úzkých ulic historického centra musela vyrazit těžká technika.

Stroje by ale neprojely těmi místy, kde pravidelně parkují auta. "Budeme muset jednotlivé ulice řádově na hodiny uzavřít, abychom mohli odklízet sníh těžkou technikou," nastínil kutnohorský místostarosta Václav Vančura.

Už včera odpoledne policisté na několik hodin uzavřeli kvůli úklidu například ulici Jiřího z Poděbrad.

Dnes se pracovní čety chystají uklízet hlavní Palackého náměstí a přilehlé ulice. Ani tady se odklízení sněhu neobejde bez několikahodinové uzavírky.

Okrajové chodníky se vyčistí i v Jihlavě

Hlavně v odlehlejších částech měst a menších sídlištích budou chodníky těžko schůdné i dnes.

Prioritou jsou totiž centra měst a nejfrekventovanější chodníky.

"Ono to trvá, než se vyčistí Jihlava. Ono to padá a padá," řekl naší redaktorce jeden ze zaměstnanců Správy města Jihlavy.

Ve městě je 250 kilometrů chodníků. Na ty nejzapadlejší se může řada dostat až dnes.

Michal Trnka, Martin Pařízek, Monika Pytlíková, Kateřina Křenová, Nikola Bojčev, Petr Kořínek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme