Sněhová kalamita vyšla silničáře na jihu Čech na 20 milionů korun

19 milionů korun a 4,5 tisíce tun soli i inertního posypu, to jsou náklady krajských silničářů na boj se sněhovou nadílkou za poslední čtyři dny. Téměř nepřetržité sněžení komplikovalo situaci po celém regionu jižních Čech, z pohledu hasičů ale byla nejhorší situace na Táborsku a Písecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči odklízejí ze střechy těžký sníh

Hasiči odklízejí ze střechy těžký sníh | Foto: F. Tichý

Zatímco od pátku do neděle zaznamenali krajští hasiči celkem 15 zásahů v souvislosti se sněhem, během pondělí jich byly téměř tři desítky. Nejčastěji se odklízel sníh ze střech, padlé stromy a následky dopravních nehod, které si nevyžádaly žádné zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úklid chodníků v Českých Budějovicích - anketa

Sníh komplikoval i veřejnou autobusovou dopravu. Zejména v pondělních časných ranních hodinách měly autobusy problémy dostat se do míst, kde předtím silničáři silnice neprohrnuli.

Největší dopravce na jihu Čech, společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, měl problémy zejména na Písecku. Jak potvrdil obchodní ředitel Karel Coufal, některé spoje měly zpoždění a do některých zastávek se autobusy vůbec nedostaly: "Problémy vznikly u Čimelic v Rakovicích, kde nám zapadnul autobus v závěji. Další autobus měl problémy na Orlíku, tam se nepodařilo prohrnout cestu a autobusu se nepodařilo vyjet. V závěji uvízl autobus i u Velkých Nepodřic. V oblasti Milevsko nebyly obslouženy některé zastávky."

V ostatních oblastech regionu větší problémy s dopravní obslužností společnost ČSAD Autobusy České Budějovice neměla. Na některých místech kraje ale potíže působily zapadlé kamiony. V tuto chvíli už jezdí autobusy ČSAD na všech linkách bez omezení.

Na mnoha místech jihočeských měst si lidé uklízejí chodníky sami, stejně jako to dělali před přijetím novely takzvaného chodníkového zákona. S lopatou nebo koštětem se před své domy vydávají i v Českých Budějovicích, jak uslyšíte z následující ankety.

Jitka Cibulová Vokatá, Michaela Vrácovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme