NATO chystá novou strategickou koncepci

Severoatlantická aliance připravuje novou strategickou koncepci. Jedno z dílčích jednání probíhá právě dnes v Praze. Účastní se ho členové expertní skupiny NATO pod vedením bývalé americké ministryně zahraničí, současné poradkyně generálního tajemníka aliance Madeleine Albrightové i čeští odborníci a politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Jan Kohout

ministr zahraničí Jan Kohout | Foto: Tomáš Adamec

Konferenci zahájí ministr zahraničí Jan Kohout. "Poslední strategická koncepce byla přijata v roce 1999. Mezitím se svět výrazně změnil, vznikly nové hrozby," vysvětlil potřebu koncepce Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Jan Kohout byl hostem Světa o deváté.

Česká republika se podle něj na novém směřování aliance podílí aktivně od samého počátku. Nicméně Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií upozorňuje na to, že neproběhla v Česku na rozdíl od Polska o novém strategickém dokumentu aliance veřejně-odborná a už vůbec ne politická diskuse.

"Našim úmyslem je, aby takováto debata ještě proběhla. Spíše považujeme tento seminář za určitý výkop k domácím diskuzím, které by se měly konat," řekl ministr zahraničí.

Na konferenci se bude mimo jiné hodnotit i dosavadní přínos NATO pro nové členské státy, jejich pozice uvnitř organizace a bezpečnostní záruky, které jim aliance poskytuje.

'Stabilita a bezpečí pro střední Evropu'

"Transatlantická vazba je jedním z hlavních pilířů zahraniční politiky České republiky. Je to záruka naší bezpečnosti a myslím, že se ukázalo, že přináší pro střední Evropu stabilitu a bezpečí," zhodnotil Kohout.

Jednou z dlouhodobých priorit NATO je posílení spolupráce s partnerskými zeměmi, zejména s Ruskem. Někteří čeští odborníci či diplomaté kladou otázku, jestli se dá chápat jako partner soused s nekonvenčními a raketovými kapacitami, který si do své strategie vepsal, že má právo prvního úderu.

"V rámci aliance podporujeme partnerský vztah s Ruskem, považujeme ho skutečně za strategického partnera. Ale samozřejmě jsou určité momenty v ruské politice, které alianci můžou znepokojovat," uzavřel Jan Kohout s tím, že podstatné pro NATO nyní je, aby všechny členské země měly zaručenou stejnou bezpečnost.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme