Problém případného vracení pojistného zaměstnává úředníky

Zatím o dvanáct a půl miliardy korun šlo na dnešní schůzce zástupců ministerstva práce a sociálních věcí, financí, zaměstnavatelů a také daňové komory. Zhruba tolik žádají města a firmy jako vrácení pojistného na sociálním zabezpečení za první půl rok 2007.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Ministr práce, Petr Šimerka, už dal najevo, že stát nic vracet nebude. Jestli se společnosti cítí ukřivděné, mají se jednotlivě obrátit na soud. Pokud by se tak rozhodli všichni, kterých se chyba v zákoně o sociálním pojištění týká, ze státní pokladny by ale mohlo zmizet až několik desítek miliard korun.

Absence vyměřovacího základu

Ona chyba spočívala v tom, že ze zákona vypadla věta o vyměřovacím základu. Jedné firmě už dal přitom soud za pravdu a vláda se proti tomuto rozsudku ohradila u Nejvyššího správního soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen koordinační rady Konfederace zaměstnavatelských svazů a viceprezident Hospodářské komory, Jan Wiesner mluvil o pojistném v Ozvěnách dne

Hostem poledních Ozvěn dne Radiožurnálu byl člen koordinační rady Konfederace zaměstnavatelských svazů a viceprezident Hospodářské komory, Jan Wiesner. "Dopolední schůzka odborníků a daňových poradců se měla především dohodnout, co se žádostmi, které byly podány pro vrácení přeplatku pojistného za sociální pojištění, protože tam je povinnost ze zákona na podání dodatečného přiznání za 2007 do 30 dnů."

Ministerstvo vydá stanovisko

"Chtěli jsme, aby se toto dodatečné přiznání podávat nemuselo," zdůraznil Wiesner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář hovořil o problému s pojistným ve Světě o desáté

Podle jeho slov se účastníci shodli, že ministerstvo do 20. ledna vydá stanovisko, jak mají finanční úřady a ti, kteří dodatečné přiznání podali, jednat. "Jednoznačně jsme řekli, že je čas do 31. 12. 2012. Není důvod spěchat, je třeba vyčkat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu."

Současně připomněl, řada organizací podání dala je třeba věc řešit, a to pro všechny stejně.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme