Může kapka vody způsobit požár?

Vědecké experimenty a výpočetní modely potvrdily, že kapky vody mohou některým rostlinám přivodit spáleniny od slunce. A co víc, za určitých podmínek by mohly způsobit i požár.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

List dubu s kapkami rosy

List dubu s kapkami rosy | Foto: Jan Rosenauer

Mnoho zahradníků by vám řeklo, že není dobré zalévat rostliny v poledne. Za plného slunce by totiž kapky vody fungovaly jako lupa a na listech způsobily spáleniny. A jak se k tomu staví věda? Až dosud nijak, celý fenomén teprve teď jako první experimentálně prozkoumali maďarští vědci. Tým vědců prováděl experimenty jak se samotnými listy, tak s výpočetními modely, které pomohly určit, jak kapka vody ovlivní světlo dopadající na povrch listu.

Výsledky studie ukazují, že u hladkých listů, jaké mají například javory nebo jinany dvoulaločné, k žádným spáleninám nedochází. Riziko spálenin ale existuje u kapradin a jiných listů porostlých drobnými chloupky, které kapku vody drží kousek nad povrchem listu. V takovém případě kapka opravdu může zafungovat jako lupa a soustředit sluneční paprsky do jednoho místa. Zahradníci tedy mají pravdu - i když jen částečně. Podle vědců také existuje teoretická možnost, že kapka vody na uschlém listu kapradiny může být příčinou lesního požáru. Pravděpodobnost je však velmi malá, protože kapka vody by se nejspíš odpařila ještě předtím, než by spálené místo začalo doutnat.

Kapradí | Foto: Gabriela Všolková

Zdroj: Science Daily, New Phytologist

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme