Proces s Demjanjukem pokračoval výpovědí historika

Jeden z posledních velkých procesů s údajným nacistickým válečným zločincem pokračoval v Mnichově. U soudu s devětaosmdesátiletým Johnem Demjanjukem, který je obviněn z účasti na vraždách skoro 28.000 Židů v koncentračním táboře Sobibor, dnes vypovídal historik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud s Johnem Demjanjukem

soud s Johnem Demjanjukem | Zdroj: ČTK

Demjanjuk je obviněný z toho, že v Sobiboru vodil Židy do plynových komor. Podle bavorské prokuraturay tímto způsobem pomáhal při vraždách 27.900 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces s Johnem Demjanjukem sledovala redaktorka Rádia Česko Markéta Bartošová

Expert na soudobé dějiny z mnichovské univerzity Dieter Pohl dnes ve své výpovědi potvrdil, že jediným úkolem tábora, který se nacházel na území dnešního Polska, bylo vraždit lidi.

Podle obžaloby byl Demjanjuk jedním z pěti tisíc mužů, kteří pomáhali nacistickému režimu uskutečnit takzvané řešení, tedy vyhladit evropské Židy.

Původně voják Rudé armády, tehdy ještě pod jménem Ivan, pracoval Demjanuk v nacistických službách jako wachmann, tedy dozorce, což byla nejnižší šarže podřízená SS. Zajímavé je, že obžaloba se poprvé v historii zaměřuje proti někomu tak nízké hodnosti. Dozorci jako Demjanjuk v minulosti nikdy před soudem nestáli.

Přímí svědci chybí

Výpověď historika má v procesu poměrně velkou hodnotu. Proti Demjanjukovi sice svědčí několik málo lidí, kteří pobyt v Sobiboru přežili, ovšem žádní přímí svědci jeho působení v táboře neexistují.

Žalobci chtějí muži dokázat, že byl součástí nacistické vraždící mašinérie. Nežalují ho však za žádný konkrétní zločin, což je také ojedinělé. Musí se přitom spoléhat na analýzy expertů a na nepřímé svědky, například potomky účastníků událostí, z nichž ale nikdo nemůže Demjanjuka identifikovat. Na nedostatek svědků spoléhá i obhajoba.

Téměř devadesátiletého Demjanjuka přivezli dnes do soudní síně na kolečkovém křesle. Slyšení strávil celou dobu vleže na posteli, přes oči měl baseballovou čepici a vypadal, jakoby dění kolem sebe nevnímal.

Právě kvůli jeho zdravotnímu stavu nesmí přelíčení přesáhnout dvakrát 90 minut denně. Svědci ale Demjanjuka obviňují z toho, že své zdravotní potíže jen předstírá. Konec procesu se očekává v květnu.

Martin Hromádka, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme