Tunel Blanka pod pražskou Letnou byl úspěšně proražen

Někteří obyvatelé Prahy 7 a taky části Prahy 6 nemohou přijít Blance na jméno, dopravě v Praze by ale měla pomoci. Řeč je o tunelu Blanka, který si pod oběma městskými částmi razí svou cestu. Dnes odpoledne byla slavnostně proražena takzvaná kalota tunelu Blanka, obě ražené části, jak od Stromovky, tak od Letné, se propojily a tím skončila jedna z fází budování pražského obchvatu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka.

Východ, jenž se brzy promění ve výjezd, z tunelu Blanka. | Foto: Tomáš Adamec

K propojení došlo v hloubce 35 metrů, zhruba v místech křižovatky Korunovační a Jana Zajíce. Podle ředitele firmy CCE Praha Jaroslava Pohana šlo při propojení obou částí tunelu o skoro hodinářskou práci:

"Příčná odchylka se pohybuje kolem patnácti milimetrů. Odchylka ve staničení činí osm milimetrů a ve výšce sedm milimetrů. To znamená, že zítra, až se dokončí měření, tam můžeme výsledky v řádu centimetru ještě korigovat. Výsledky jsou ale velice krásné, když si představíte, že ten tunel je dlouhý dva a půl kilometru."

Letná v novém již na podzim

Propojením obou částí tunelu se stavba Blanky začíná pomalu, ale jistě, chýlit ke konci, říká pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner:

"Celá stavba se tím posouvá do další, poslední, fáze, kdy se bude po dokončení ještě některých zbývajících ražeb práce soustřeďovat spíše na vystrojování tunelů a také na rekonstrukci povrchu, kde chceme na podzim otevřít novou podobu letenské pláně. Včetně nové tramvajové trati."

Na to čekají především obyvatelé Letné. Starosta Prahy 7 Marek Ječmének je rád, že k tomu dojde dřív, než se původně předpokládalo:

"Zkrácení toho termínu znamená, že i všechny negativní jevy budou mít kratšího trvání a občané budou dříve v klidu."

Proražena byla horní polovina severního tubusu, jižní tubus by se měl propojit v únoru. Tunelový komplex Blanka je součástí severozápadní části městského okruhu metropole a jeho konečná délka bude víc než šest kilometrů. Kompletně hotov by ale měl být tunel až v prosinci 2012.

Zbyněk Zykmund, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme