NATO hledá v Praze novou tvář

Severoatlantická aliance potřebuje změnu. V posledních šesti letech se NATO rozšířilo o devět nových států a alianční jednotky působí v mnoha zahraničních misích. Strategie NATO se přitom řídí deset let starým dokumentem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kouhout, Madeleine Albrightová, Alexandr Vondra

Jan Kouhout, Madeleine Albrightová, Alexandr Vondra | Zdroj: ČTK

Nahradit by ho měla nová koncepce, kterou do konce dubna tohoto roku navrhne expertní skupina v čele s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. Ta spolu s dalšími členy komise dnes o nové strategii NATO jednala na konferenci v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci NATO v Praze sleduje reportér Pavel Polák

"Objevilo se mnoho nových hrozeb. Terorismus, pirátství u somálských břehů, kybernetické útoky. Musíme se zamyslet, jestli to je práce pro NATO nebo pro někoho jiného," řekl Radiožurnálu Joeren van der Veer, pravá ruka Madeleine Albrightové.

Členské státy ve střední a východní Evropě pozorně sledují rostoucí vliv Ruska. Senátor a bývalý místopředseda vlády pro Evropskou unii Alexandr Vondra řekl, že nové členské státy potřebují ujištění, že závazek o společné obraně je míněn vážně. Bývalá americká ministryně zahraničí obavy z Ruska chápe.

"Důležitou součástí nového konceptu je ujištění, že bezpečnostní garance členským státům jsou klíčové a budou platit i nadále. Zároveň je velmi důležité znovu nastavit naše vztahy s Ruskem," prohlásila Albrightová.

Dvanáctičlenný expertní tým předloží generálnímu tajemníkovi NATO Andersi Foghu Rasmussenovi návrh nové strategie do konce dubna. Předpokládá se, že definitivní strategii by mohl schválit alianční summit na podzim v Portugalsku.

Igor Maňour, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme