Íránská opozice obvinila z vraždy jaderného vědce Teherán

Íránského jaderného fyzika zavraždil samotný teheránský režim, aby profesor nevyzradil Západu nukleární tajemství země, tvrdí íránská opozice. Podle vlády přitom profesor Masúd Alí Mohammadí včera zahynul při atentátu, který na něj připravily Izrael a Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Vláda naznačuje, že nepřátelé Íránu tak chtějí zbrzdit jeho jaderný program.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti atentátu na profesora Masúda Alího Mohammada analyzuje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Opozice přichází s protitvrzením - bombu u profesorova domu prý naopak nastražila vláda, aby Alí-Mohammadího umlčela. Vědec měl totiž vycestovat na roční výzkumný pobyt do Stockholmu. Údajně chtěl ve Švédsku také požádat o azyl.

Írán už opustilo několik lidí s dobrými znalostmi jeho strategických plánů. Loni zmizel během pouti do Saúdské Arábie jaderný expert Šahrám Amírí. Podle západního tisku přeběhl za pomoci americké CIA a potom vyzradil některé klíčové prvky jaderného programu.

O dva roky dříve zmizel v Turecku bývalý náměstek íránského ministra obrany generál Asgarí. Předpokládá se, že skončil ve Spojených státech.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme